Man kan forsikre sig mod alt, plejer man at sige, og det gælder altså også dårligt vejr. Mens en parcelhus-haveejer - trods alt - nok ikke vil ofre penge for at få erstatning for de somre, hvor der falder for meget regn til at man kan nyde haven set fra en liggestol, så forholder det sig anderledes for landmænd.

Danske landmænd har det seneste halve år kunnet minimere risikoen for tab på grund at dårligt vejr ved at købe såkaldte vejrcertifikater, oplyser Videncentret for Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For meget regn

Certifikaterne kan sammenlignes med en forsikringsordning, hvor man betaler en præmie, og får erstatning, hvis der, for eksempel falder en vis mængde regn i vækstsæsonen.

Nu bliver det mere præcist at dokumentere, hvor meget regn, der falder i nærheden af bedriften, for på opfordring fra Videncentret for Landbrug har det schweiziske firma CelsiusPro, der udbyder vejrcertifikater i Danmark, tilføjet fem nye vejrstationer som målepunkter.

De ligger i Aarhus Syd, Billund, Skrydstrup, Odense Lufthavn og Abed.

- Det er naturligvis vigtigt, at kunne tage udgangspunkt i en vejrstation, der ligger relativt tæt på marken. Den mulighed er blevet bedre med de fem nye vejrstationer, siger planteproduktionskonsulent Thyge Lauge Jørgensen, Videncentret for Landbrug, i en pressemeddelelse.

Varme til majsen

Ud over flere målepunkter påpeger Thyge Lauge Jørgensen, at der er flere gode nyheder til majsdyrkerne, som nu kan forsikre sig mod, at der er for lidt varme mellem 15. april og 15. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Er din økonomi følsom overfor et skuffende majsudbytte, kan en begrænsning af denne risiko være værdifuld. Både af hensyn til bedriftens samlede risiko og overfor banken, siger Thyge Lauge Jørgensen.