Når køer bøvser, er det ikke bare lugt og lyd, der kommer ud. Drivhusgassen metan er også en del af pakken. Som drivhusgas har metan omkring 21 gange større effekt end CO2, så forskere har i de senere år haft stor fokus på at reducere køernes udledning af metan.

Nu viser det sig, at en væsentlig faktor er blevet overset. I vommen findes en gruppe mikroorganismer, som man indtil nu kun har vidst meget lidt om. Nye studier fastslår, at disse mikroorganismer producerer metan og oven i købet gør det ved brug af helt andre energikilder, end de fleste af vommens velkendte metanproducerende mikroorganismer. Den opsigtsvækkende opdagelse, som er gjort af forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med forskere fra Wien Universitet, betyder, at strategierne for at reducere køernes påvirkning af klimaet via deres udledning af metan bør revurderes. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

 De nyfundne metanproducenter - også kaldet metanogener - går også under betegnelsen RCC (rumen cluster C) og tilhører riget Archaea ligesom de metanogener, forskerne hidtil har haft fokus på. Forskellen er, at RCC metanogenerne bruger en anden energikilde.

- Indtil nu har brint været betragtet som den primære energikilde for metanogener i vommen på køer. Derfor har de fleste metanreducerende strategier netop fokuseret på specifikt at reducere tilgængeligheden af brint i vommen, forklarer postdoc Morten Poulsen fra Aarhus Universitet.

Dette betyder, at man for fremtiden også kan fokusere på andre energikilder end brint for vommens metanogener, og åbner derved op for helt nye strategier til at reducere metanproduktionen i malkekøer.

Og der er al mulig grund til at kortlægge, hvordan udledningen af metan fra køer og andre af landbrugets drøvtyggere kan reduceres. Den udgør nemlig omkring 37 procent af den samlede menneskeskabte udledning af metan.