Abonnementsartikel

Aeromat Maxi-Line kalder Becker en ny vogn, der har indbygget vægt og fire doseringsenheder, som fordeler enten gødning eller udsæd til såmaskinen, som er monteret i vognens lift.

Tyske Becker, der er et brand under Kongskilde, har mere end fyrre års erfaring i produktion af enkornssåmaskiner til blandt andet roer og majs. For at øge kapaciteten på såmaskinerne introducerer virksomheden gødningsvognen Aeromat Maxi-Line, som rummer 4.800 liter.

- Bagpå er vognen forsynet med et kraftigt trepunktsophæng, og for at bevare en god balance i vognen, når der monteres en tung såmaskine i ophænget, er hjulene monteret langt tilbage på vognen. Ud over en god balance og passende vægt på traktoren, giver det også vognen et lavt tyngdepunkt, forklarer Roeland Luijk, Kongskilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En stor 12-rækket majssåmaskine er temmelig høj, når den er foldet sammen i transportstilling. For at tage toppen af højden, og bibeholde det lave tyngdepunkt, har vognens trepunktslift en speciel facilitet, som vipper den sammenfoldede såmaskine fremad og ind over vognen.

Mekanisk dosering

Kongskilde har stor ekspertise i pneumatisk transport, og de fire doseringsenheder på Maxi-Line samt fordelerne ude på såmaskinen er ligeledes velkendt teknik, som er udviklet af Nordsten.

- Doseringsenhederne trækkes mekanisk, men frem for at lade trækhjulet køre på jorden, trykkes det hydraulisk ind mod et af vognens bærehjul. Derved elimineres risikoen for, at ujævnheder og løst jord påvirker doseringen, siger Roeland Luijk.

Vognen har en totalhøjde på omkring tre meter og kan derfor fyldes med en almindelig frontlæsser. Låget på tanken åbnes hydraulisk, og når det åbnes helt op, virker det som en tragt. Det gør det muligt at læsse vognen med en skovl, som er 2,80 meter bred.

Alternativt kan vognen leveres med en indbygget læssesnegl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over at kunne anvendes til gødning og med en majssåmaskine i liften, kan Becker Aeromat Maxi-Line også anvendes til såsæd og med en traditionel såmaskine i liften.

- Såmaskinen kunne være en seks eller otte meter bred Kongskilde Vibro-Seeder, som er en såmaskine med tandskær, siger Roeland Luijk.

Ny elektronisk såmaskine

Becker har for nylig suppleret programmet af mekaniske enkornsåmaskiner med en ny elektronisk maskine, hvor der er elektrisk drift af alle funktioner på såmaskinen.

Becker Aeromat C ?E-Motion? kaldes såmaskinen, som leveres med en arbejdsbredde på op til ni meter. Da såmaskinens bærehjul er monteret foran rammen, kan såhusene monteres med en afstand på kun 37,5 centimeter. Specielt i Tyskland, hvor der dyrkes store arealer med majs til energifremstilling, eksperimenteres der meget med mindre rækkeafstande end de traditionelle 75 centimeter.

- Fordelen ved den elektriske drift er blandt andet, at maskinen ikke har kæder og tandhjul, som skal vedligeholdes. Indsåningen af maskinen er også meget lettere end på en mekanisk såmaskine og foregår ganske enkelt ved, at føreren indtaster det ønskede plantetal pr. hektar i computeren. Herefter sørger elektronikken for, at frøene placeres med den rigtige afstand, og sensorer ved de enkelte rækker overvåger konstant, at frøene fordeles som ønsket, forklarer Roeland Luijk og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at supplere maskinens computer med en GPS-antenne, kan såmaskinen automatisk starte og stoppe de enkelte såhuse, så overlap i foragre og kiler undgås.