Det danske kontrolsystem, der skal holde styr på EU's landbrugsstøtte, bør laves om. Landbrug & Fødevarer stiller sig i dag i Politiken tvivlende over for, hvor brugbart systemet er.

- Systemet er simpelthen ikke godt nok. Det er alt for bureaukratisk. Der mangler samarbejde om kontrolindsatsen. Og så burde systemet være mere enkelt, så det ikke er så byrdefuldt for landmændene, og så kravene bliver nemmere at forstå og forholde sig til, siger Lone Saaby, erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer sætter samtidig store spørgsmålstegn ved, om der er noget at komme efter i 17 kommuner, hvor der ifølge NaturErhvervstyrelsen, bliver indberettet for få overtrædelser af reglerne blandt landmændene i forhold til kommuner i resten af landet.

- Forklaringen kan jo være, at landmændene overholder reglerne, mener Lone Saaby og fortsætter:

- Fordi man i et par år ligger under gennemsnittet, er det da ikke et bevis på, at der bliver snydt. Men mange landmænd oplever et system, der er båret af ønsket om at finde fejl for enhver pris. Og vi mener, at NaturErhvervstyrelsen opmuntrer kommunerne til at arbejde ud fra den forudsætning, at landmænd bryder reglerne, når de kan komme af sted med det.