Nu er det slut med at tjekke, hvor meget din nabo får i landbrugsstøtte fra EU. Det skriver Ritzau.

En ny dom fra EU-domstolen i Luxembourg slår fast, at det er imod menneskerettighederne at offentliggøre oplysninger på private modtagere af landbrugsstøtten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man bruger det her, som man har gjort i Tyskland og Irland til at fjerne oplysninger og som argument for, at der ikke skal noget frem, så er det et stort tilbageskridt for åbenheden, siger journalist Nils Mulvad.

Han har været med til at starte hjemmesiden farmsubsidy.org, som offentliggør, hvem der modtager landbrugsstøtte, og hvor meget de får.

Sagen var anlagt af en gruppe tyske landmænd, som ikke mente, at en offentliggørelse af deres navne og støttebeløb var i balance med målet om gennemsigtighed, sådan som det skal være i EU.

- Ikke private oplysninger

Nils Mulvad er uenig i, at der er tale om private oplysninger.

- Det er fuldstændigt forfejlet at kalde det her private oplysninger. For de får støtten i kraft af, at de er landbrugsvirksomheder og ikke på baggrund af deres privatperson, siger Nils Mulvad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener ikke, der er andre måder at kontrollere støtten på end ved at lægge de specifikke oplysninger ud.

Ifølge Nils Mulvad fortæller de samlede tal nemlig ikke noget om, om en virksomhed får støtte i flere forskellige lande. Eller om der foregår misbrug af støtten.

- I udbetalingerne for 2009 kunne vi se, at den tidligere bulgarske landbrugsminister havde sørget for, at hans familie var en af de største modtagere af landbrugsstøtten, og der blev indledt en efterforskning af misbruget, giver Nils Mulvad som eksempel.

Mens Tyskland og Irland altså allerede har gjort oplysningerne om støttemodtagere utilgængelige, er der endnu ikke kommet en reaktion fra EU-Kommissionen på dommen.

Usikkerhed om virksomheders landbrugsstøtte

Dommen efterlader dog usikkerhed om, hvorvidt man i fremtiden må offentliggøre, hvor meget store virksomheder som for eksempel Danisco får i landbrugsstøtte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ud fra denne dom kan man ikke slutte, at man gerne må offentliggøre store virksomheders andel af støtten. Det siger dommen ikke noget om, og de oplysninger kunne også godt være beskyttet. Men man kan heller ikke slutte det modsatte, siger Peter Pagh, der er professor i EU-ret ved Københavns Universitet.

Det er dermed også usikkert, hvorvidt andelen af landbrugsstøtte til store landbrug - for eksempel A/S'er og I/S'er - må offentliggøres.