Ønsket fra et bredt spektrum af danske politikere om at skære i landbrugsstøtten bliver i stadig højere grad set som ekstremistisk og marginalt i Bruxelles.

Det var tydeligt, efter EU-parlamentet afholdt sin første debat i det specialudvalg, der er sat i verden for at debattere fordelingen af pengene i EU's fremtidige regnskab.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Landbruget tegner sig lige nu for omkring 40 procent af det samlede budget. Og hos EU's landbrugskommissær Dacian Ciolos er der ikke nogen tvivl om, at han gerne ser budgettet bevaret eller endda forstørret i den kommende periode.

- Vi er kommet med et meget ambitiøst forslag til en fremtidig landbrugspolitik. Budgettet skal være på samme niveau som ambitionerne, sagde landbrugskommissær Dacian Ciolos.

Stort flertal mod Danmark

Samme reaktion findes hos et overvældende flertal i EU-Parlamentet og blandt en stor del af EU's ministrene.

Samtidig går rygterne i særligt de britiske medier om, at de tre store lande Storbritannien, Frankrig og Tyskland har lavet en beskidt aftale om at bevare landbrugsstøtten på det nuværende niveau, mod at briterne til gengæld får lov til at beholde en lukrativ rabatordning på deres medlemskontingent af EU-klubben.

Derfor advarer Venstres medlem af specialudvalget, Anne E. Jensen, Danmark mod at male sig selv op i et hjørne ved hele tiden at slå på, at landbrugsstøtten skal ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kunne være dejligt, hvis den danske debat nu drejede sig fra at handle om at nedskære landbrugsbudgettet, til hvad pengene rent faktisk skal bruges til, siger Anne E. Jensen.

- Hvis vi vil have en indflydelse, så bliver vi nødt til at se på mere end, hvad det kommer til at koste.

I stedet vil hun have den danske indsats til at koncentrere sig om områder, hvor hun mener, der rent faktisk kan opnås noget.

- Fra dansk side er det vigtigt, at vi får fokus på forskning og udvikling, så specielt forskningsbudgettet opgraderes, så det også kan støtte fødevareforskning og ting som dyrkningsmetoder og innovation, understreger Venstre-politikeren, der mener, at det vil gavne danske interesser.