Abonnementsartikel

SIWI Combi-Hitch er et nyt hitch-krog system, som giver mulighed for skift af frakørselsvogn på under 20 sekunder - systemet blev præsenteret på Agromek 2012.

Når der tales om faste kørespor ved ensilering af græs og majs, så er det et must, at frakørselsvognen kommer bag finsnitteren. Dette kræver, at både finsnitter og traktor er udstyret med en form for hurtigt-skift. Mange benytter hitch-krog systemet - og dette system er nu blevet trimmet yderligere.

SIWI Combi-hitch er navnet på et nyt smart system, som giver kunden mulighed for skift af frakørselsvogn på under 20 sekunder - vel at mærke uden at føreren skal ud af traktoren for at tage hydraulikslanger og lysstik af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af- og påmontering fra førersædet

Systemet består af tre hoveddele: Et snittermodul, et traktormodul samt et vognmodul.

- Systemet er bygget op, så vognmodulet passer på snittermodulet samt traktormodulet. Dette betyder, at hver vogn, som skal bruges i systemet, skal have et vognmodul monteret, forklarer Rasmus Helms, som er indehaver af SIWI, og manden bag ideen til systemet.

- Det tager ikke lang tid at montere modulet på traktor og vogn, og det smarte ved systemet er, at det monteres i det eksisterende træk på vognen. Det betyder, at systemet både kan bruges til vogne med kugletræk, tvangsstyring og andre specielle anordninger til styring.

- Ved at benytte et fjernudtag fra førersædet, spændes både hydraulikslanger samt lysstik af og på lynhurtigt, da de alle er monteret i én samlet enhed. Dette betyder rent praktisk, at man ved montering bare skal bakke hen til vognen, løfte modulet op og trykke hydraulikslanger og strømstik sammen - alt sammen fra førersædet, fortæller Rasmus Helms.

- Der er mulighed for op til otte hydraulikudtag samt to strømstik, som det velkendte syvpolede anhængerstik passer i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange muligheder

Hvis eksempelvis maskinstationen skal bruge en kundevogn i systemet, så er der også råd at hente:

- Snitteren kan eksempelvis tage et ekstra vognmodul med ud til kunden, og det kan lynhurtigt monteres, forklarer Rasmus Helms, som påpeger at vognmodulet kan monteres på en frakørselsvogn på fem minutter.

- Der er en mindre afskærmning over fjernudtagstilkoblingerne, som sørger for, at snavs og skidt holdes fri fra sammenkoblingerne. Når systemet kører i marken, så vil traktor og vogn også være koblet sammen, hvilket også sænker risikoen for, at der samles jord i sammenkoblingen.

- Systemet kan bruges flere steder foruden faste kørespor, forklarer Rasmus Helms og fortsætter:

- Ved oplukning af majsstykker spændes vognen let efter snitteren, og ved en meget våd og besværlig majsbjergningssæson, som vi netop har haft i år, kan man holde en traktor med tvillingmontering eller måske bælter på marken, og dermed bruge en smallere traktor til vejtransport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rasmus Helms kan desuden oplyse, at virksomheden arbejder på en løsning til automatisk af- og påmontering af PTO-aksler.

- På Agromek fik vi blandt andet mange forespørgsler på en sådan løsning, og vi arbejder nu på udviklingen, siger Rasmus Helms.