Abonnementsartikel

Passion for udvikling af maskiner har skabt forandring fra primært maskinsalg til nu også kontinuerligt at producere egne produkter.

Hvis du besøger en dansk maskinstation i enten Nordjylland, Sønderjylland, Fyn eller et helt fjerde sted, så er der en stor sandsynlighed for, at der i maskinhuset står et grønt bjergningsspil med navnet ACJ Maskiner.

For ACJ Maskiner er ret godt inde i varmen hos de danske maskinstationer. Først med bjergningsspillet og sidenhen med dozerblade til majsensileringen, og nu også med et næsten komplet program til håndtering af grovfoder og afgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indtil i år har omsætningen i ACJ Maskiner fordelt sig med en tredjedel på egenproduktion, mens to tredjedele har været salg af maskiner, og deriblandt syv til otte brugte finsnittere om året i Danmark. Men til sæson 2020 har det ændret sig til, at to tredjedele af omsætningen kommer fra egen produktion, fortæller Jesper Lange, indehaver af ACJ Maskiner, som har hjemme i Løgumkloster i det sønderjyske.

Egenproduktionen omfatter i dag mere end bjerningspil og dozerblade, da overlæssevogne til ensilering og biogas er blevet et stort aktiv for den sønderjyske maskinproducent.

rich-media-2
Irske ProDig producerer udstyr til læssemaskiner og afskubbeforke til montering på blandt andet traktorer.

- Foruden egenproduktionen har jeg en aftale med irske ProDig, som producerer udstyr til læssemaskiner i form af højtipskovle, græsforke, blokskære, overfaldsklo i den svære liga til landbrug, entreprenør, biogas og industri. Specielt vores afskubberforke og højtipskovle har der været stor interesse for de sidste par sæsoner, fortæller Jesper Lange.

rich-media-3
Det var bjergningsspil, som det hele begyndte med. Foto: Jesper Lange.

Begyndte med brugt udstyr

Det hele begyndte tilbage i 2003, hvor Jesper sammen med makkerparret Carsten og Arne opkøbte brugte bjergningsspil fra militæret, og ombyggede dem til traktorer i værkstedet hos Arne i Hyrup. Deraf kommer navnet ACJ Maskiner som i 2012 blev overtaget af Jesper og flyttet til Løgumkloster, hvor det bestemt gav mening at videreføre det velkendte navn.

I begyndelsen foregik alle aktiviteterne i fritiden, og da interessen for bjergningsspillene steg, og markedet for brugte spil begyndte at blive støvsuget, begyndte man i 2009 med produktionen af helt nye bjergningspil, som i stor stil også blev efterspurgt som hjælpetræk til dræn og kabelplove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var først i 2014, at Jesper sagde sit fuldtidsjob op som serviceteknikker for at gå fuldtid med sin virksomhed.

Foruden bjergningsspillene byggede Jesper i 2012 den første ACJ overlæssevogn til Maskinstation Hans Tobiasen ved Ribe. Dengang snittede de græs for Dangrønt i Gredstedbro, hvor vognen blev monteret efter finsnitteren, og aflæsningen skete med bundkæde i over fire meters højde.

rich-media-5
Sådan ser den første ACJ overlæssevogn ud, som blev leveret til Maskinstation Hans Tobiasen ved Ribe tilbage i 2012. Foto: Jesper Lange.

Ideen med overlæsningsudstyr og salg af finsnittere har måske ligget en smule i blodet, da Jesper er født og opvokset i grøntørrings branchen hos Sønderjysk Tørringsindustri i Løgumkloster. Her konstruerede man mange finsnitter-opbygninger igennem 80'erne og 90'erne, hvor man kørte med op til seks finsnittere og hentede græs, da det gik vildest for sig.

Jesper udviklede yderligere på frakørselsvognene med høj aflæsning, og i 2018 stod en prototype klar, som både var lettere og sidenhen blev udstyret med hjultræk.

- Vognen på 27 kubikmeter rumindhold blev også solgt til Hans Tobiasen efter vellykkede afprøvninger i efteråret 2018, hvilket passede utrolig godt, da majssæsonen året efter, i 2019, viste sig fra den virkelige våde side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skabte en masse opmærksomhed på ACJ Maskiners vogn, og ordrebogen blev til i år ret fuld:

- Jeg skal producere 11 frakørselsvogne til majssæsonen 2020, som er bygget op på samme måde, hvor vi blandt andet vil teste mere på hjultrækket på et par vogne.

rich-media-7
Der skal produceres 11 frakørselsvogne til overlæsning forud for majssæson 2020.

Specialisering er nøglen

Med blot to fuldtidsansatte, som er beskæftiget med samling af vogne, bjergningsspil og andre maskiner, som bliver produceret for ACJ Maskiner, så er der fart på i den lille virksomhed.

- Vi har underleverandører i Gammelby og Ribe, som producerer bjergningsspil-rammerne og vognrammerne til os, hvorefter vi samler vognene og monterer udstyr på dem, fortæller Jesper Lange, som netop har valgt at sende produktionen af majsdozerblade til sin irske samarbejdspartner ProDig.

- ProDig er en virksomhed som min, hvor der ikke er langt fra tanke til handling, og vi har et rigtigt godt samarbejde fortæller han.

På den måde har Jesper Lange specialiseret ACJ Maskiners ekspertise i bjergningsudstyr samt maskineri til håndtering og transport af grovfoder og biomasse fra mark til silo.

rich-media-8
Jesper Lange fortæller, at ACJ Maskiner og ProDig arbejder rigtig godt sammen, da virksomhederne minder meget om hinanden.

- De primære kunder er de store landbrug, biogas anlæg og maskinstationer, men vi begynder nu at få redskaber frem fra ProDig, som også henvender sig til de lidt mindre landbrug.

Og selvom det hele begyndte med bjergningsspil, og der er solgt over 100 af slagsen siden egenproduktionen begyndte for lidt over 10 år siden, så har Jesper endnu ikke stoppet udviklingen af den del:

- Her til efteråret sender vi et nyudviklet 30 ton spil på markedet, som har nogle ret så gode detaljer, fortæller han.

Han bemærker desuden den udvikling, som er sket med landbruget i de få år, han har drevet forretningen:

- For 10 år siden var det mange penge for en maskinstation at bruge over 100.000 kroner på et bjergningsspil, mens det i dag er blevet mere og mere normalt, at mange landbrug nu er blevet mine kunder til bjergningsspil. Især mange kartoffelavlere investerer i bjergningsspil, for at kunne være effektive igennem et eventuelt vådt efterår.

Eventyret for ACJ Maskiner fortsætter, og Jesper Lange beretter om spændende maskinnyheder til efteråret fra den sønderjyske virksomhed.