Når Agromek lukker dørene på fredag, kører Väderstad Rapid nummer 20.000 direkte fra rampelyset i Jyske Bank Boxen i Herning og til maskinhuset hos landmand Christian Lanter-Mortensen, Nr. Alslev på Falster. Her erstatter den fire meter brede jubilæumsmodel en tre meter bred Rapid.

- Som så mange andre startede Christian Lanter-Mortensen med en tre meter bred rotorharve, inden han fik øjnene op for Rapidens store kapacitet, og fordelen ved at placere gødningen samtidig med etableringen af afgrøden, siger Christian Holst, direktør hos Väderstad Danmark. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Såmaskinen er solgt af Dann Nielsen, Røstofte Maskinforretning, og her er man glad for at kunne servicerer egnens landmænd med såteknik fra den svenske virksomhed.

Strip Drill og gødning på Spirit

På standen viser Väderstad også Spirit i en seks meter bred C-version. Maskinen er med gødningsudstyr, og i stedet for at anvende specielle gødningsskær, placeres den faste gødning på skyggesiden af diskene i for redskabet. Da diskene arbejder lidt dybere end såskærene, placeres gødningen i fem centimeter brede bånd direkte under såsæden.

Väderstad viser også Spirit med Strib Drill udstyr. Her er tallerknerne i for redskabet erstattet af 25 millimeter brede tænder, som løsner jorden ned til 35 centimeters dybde. 

Afstand imellem tænderne er 33,4 centimeter, og ved etablering af raps afblænde hvert andet såskær og frøene placeres direkte i den løsnede rille. De giver rapsen perfekte betingelser til at udvikle en kraftig pælerod.

Ved etablering af korn sås kornet med en rækkeafstand på 16,7 centimeter, og kernerne placeres i jorden på kanten af den løsnede rille. Det løsne jord betyder at planterne hurtigt kan udvikle sig i dybden, og i våde efterår sørger rille for en god dræning af marken.