Lyt til artiklen:

Klargøring til roerne tyvstartes i efteråret

00:00
Hastighed: ???x
01:42

Såbedsharven kaldes af mange for en forårsharve. Og det skyldes jo, at harven primært benyttes om foråret, til at gøre såbedet klar på det vinterpløjet jord.

Men i forbindelse med det meget milde og lune efterårsvejr, har såbedsharverne været i gang i det vinterpløjet jord flere steder på det vestlige Lolland. Blandt andet hos I/S Johansen, som allerede har været over de første 130 hektar, som der skal sås vårafgrøder i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er primært såbedet til roerne vi har været over med såbedsharven, fortæller Steffen Vang Johansen, medindehaver af I/S Johansen, som han ejer sammen med faderen nær Dannemare på det vestlige Lolland.

- Det skyldes det meget milde efterårsvejr, og så vil vi gerne undgå samme situation igen, som vi stod i, i foråret 2020, hvor den manglende frost sidste vinter gjorde, at vi skulle harve markerne fire til fem gange, inden vi kunne komme igang med roesåmaskinen. Og indtil videre ser det jo ud til, at den kommende vinter tegner meget mildt, selvom alt kan ske endnu, fortæller Steffen Vang Johansen.

Helt indtil de sidste dage i november havde han gang i såbedsharven, men nu er jorden blevet for fugtig til at det kan lade sig gøre.

- På det jord vi har kørt på er jorden, er jorden muldet fint sammen bag harven, og nu kan vi forhåbentligt se til frem, at jorden tørre ens ud, så vi kan komme tidligt igang med forårsarbejdet og specielt roesåningen, fortæller Steffen Vang Johansen, som er blevet inspireret til forsøget, efter en nabo har gjort det i adskellige år.

- Jeg tror vi er 10 bedrifter her på egnen, som har gjort dette her i efteråret. Det bliver spændende at se resultatet i 2021.

rich-media-3
Efter Väderstad NZ-harven ser jorden umiddelbart ud til, at være klar til besøg af roesåmaskinen. Foto: Steffen Vang Johansen.