Er det i orden at være direktør i Danmarks Naturfredningsforening og så sige, at ”der er lukket 400 drikkevandsboringer de senere år – eller måske er det 300 – på grund af landbrugets sprøjtegifte."

Ja, lyder det fra byretten i Roskilde, som mandag har frikendt Danmarks Naturfredningsforening i en injuriesag, der var anlagt af Bæredygtigt Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kornmarker er ørken

Det var den nu tidligere formand for naturfredningsforeningen, René la Cour Sell, som i et interview i 2010 skød med skarpt mod landbruget. Han sagde også:

”Nu har jeg været direktør i foreningen (Danmarks Naturfredningsforening) i to år og opdaget, hvor gigantisk landbrugets betydning er for naturens og miljøets tilstand. Det er forvaltet uacceptabelt. Sandheden er et kludetæppe af mange forklaringer… Vi ser iltsvind i farvandene omkring os. Naturen er under hårdt pres, harer, agerhøns, lærker og viber, bliver færre år for år. Engang troede jeg også, at en kornmark er natur, men det er jo en gold ørken. Paragraf 3 natur er også presset. Samfundet har bare slet ikke styr på det," lød det fra direktøren.

BL: Landbruget bliver krænket

Bæredygtigt Landbrug stævnede René la Cour Sell for at krænke landbrugets omdømme og krævede, at udtalelsen blev trukket tilbage. Det afviste Danmarks Naturfredningsforening, og selv om René la Cour Sell fratrådte sin stilling, opretholdt Bæredygtigt Landbrug stævningen.

Og tabte sagen.

En sejr for ytringsfriheden

- Landbruget anvender 90 procent af de sprøjtemidler, som bliver solgt i Danmark, og selvom det kan være umuligt at påvise præcis hvor giften i den enkelte forurening kommer fra, så er der ingen tvivl om, at landbrugets sprøjtegift er med til at forurene det danske grundvand og drikkevand. Det er en stor sejr, at det nu er slået fast, at man kan sige det højt, uden at risikere en dom for injurier, siger jurist og vicedirektør i Danmarks Naturfredningsforening Michael Vendelbo i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dommen i dag er en kæmpe sejr både for os som forening, for miljøsagen og for ytringsfriheden. Det er afgørende, at vi som samfund ikke kan have en åben debat om landbrugets miljøbelastning, og at man som debattør, ikke behøver at bekymre sig om, man nu ender med at blive slæbt for retten, hvis man kommer til at sige noget, som krænker landbrugets ære, siger Michael Vendelbo.

Bæredygtigt Landbrug vil anke

Bæredygtigt Landbrug accepterer dog ikke byrettens dom. Organisationen vil anke.

- Det er vigtigt for os at pointere, at René la Cour Sell ikke har kunne dokumentere sine udtalelser, og at han ene og alene er blevet frifundet på baggrund af, at retten har vurderet, at man gerne må sige, at landbrugets forurening er skyld i, at der hvert år lukkes i hundredevis af drikkevandsboringer, uden at skulle dokumentere dette. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, da René la Cour Sell og andre tilsvarendes udtalelser er skadelige for vores landbrugs renommé. Den slags påstande skal dokumenteres eller hurtigst muligt afkræftes, da de danner baggrund for en skadelig opfattelse af landbrugets påvirkning af miljøet, siger direktør Vagn Lundsteen i en pressemeddelelse.

- Når man som direktør for en så stor interesseorganisation udtaler sig, så har man mange tilhørere og stor indflydelse på meningsdannelsen, både i befolkningen og blandt politikere. Derfor skal man kunne dokumentere sine udtalelser, udtaler Vagn Lundsteen.