Lyt til artiklen:

Bæredygtigt Landbrug: Forsumpning af oplandet skaber dårligt vandmiljø i søerne

00:00
Hastighed: ???x
01:35

Abonnementsartikel

Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør går i rette med Danmarks Naturfredningsforening, som skyder på landbrugets kvælstof i dette debatindlæg.

Danske landmænd skal ikke føle sig som skurke og syndere i relation til debatten om et forværret vandmiljø i de danske søer.

Det fastslår Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen, som ryster på hovedet over Danmarks Naturfredningsforenings kobling mellem landbrugets kvælstofudledninger og søernes tilstand. Ifølge en rapport fra Aarhus Universitet har søerne de seneste år således fået det værre med blandt andet flere alger og mere grumset vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fosfor, der er den helt store udfordring i søernes vandmiljø. Og det er åbenlyst, at når man forsumper det danske landskab - med vådlægningsprojekter og med at undlade oprensning af vandløb i en tid med øgede nedbørsmængder - så mobiliserer man fosfor. Og dét er gift for søerne. Det er helt vanvittigt at tale landbrugsdrift i denne sammenhæng, for takket være en bedre udnyttelse og effektivisering af fosforudnyttelsen i landbruget anvender landmændene i dag en tredjedel af den handelsgødningsfosfor, man brugte tilbage i 1990'erne, understreger Jørgen Evald Jensen.

Ifølge den faglige direktør er det også et problem, at myndighederne tydeligvis ikke har styr på spildevandsudledningerne i en tid med megen regn - og at de påtvungne efterafgrøder flytter kvælstofudledningerne fra efterår til forår, hvor de har større betydning.

- De håndtag, man skruer på fra lovgivernes side, virker ikke. Man har simpelthen ikke greb om reguleringsændringerne, lyder det fra Jørgen Evald Jensen.