Abonnementsartikel

Økologen Per Grupe og kokken Claus Meyer har lanceret ny melserie. Forretningen går godt, og der er plads til flere avlere af det økologiske mel med høj bagekvalitet.

Per Grupe er én af pionererne i økologi. Siden 1982 driver han den økologiske planteavlsgård Mørdrupgård mellem Lynge og Slangerup. Per Grupes hjerte banker for godt brød, og gennem årene har han afprøvet hundredvis af gamle kornsorter. Det har til tider været en lang og besværlig rejse at finde frem til de kornsorter, man også kan bage godt brød af i et økologisk sædskifte. Nogle sorter dumper allerede i marken, andre hos mølleren eller bageren.

Han har altid haft en drøm at bruge gårdens korn til produktion af Mørdrupgård Mel. Det er nu blevet en realitet gennem samarbejdet med Claus Meyer, som han i 2011 etablerede et selskab med. Navnet blev imidlertid ikke Mørdrupgård Mel men GupeMeyer Mel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Avlerkredsen

Det økologiske korn kommer ikke kun på Mørdrupgård, men også fra 15 andre avlere, som GrupeMeyer har indgået kontrakt med. Avlerne får en fast pris plus tillæg - i år ligger de gennemsnitlige udbytter omkring tre tons pr. hektar, og afregningen lander nok på knap tre kr. incl. tillæg.

- Vores avlere leverer ikke kun korn, de føler også ejerskab, stolthed og engagement i melprojektet. Om vi skal danne en avlerforening eller et andelsselskab ved jeg ikke endnu, men det kommer vi til at diskutere i løbet af vinteren. Og nye avlere er velkomne. Vi mangler korn og ser gerne en geografisk spredning i hele landet for at sprede risici. Også selvom det øger transportomkostningerne, siger han.

Læs hele artiklen om GrupeMeyer i seneste udgave af Agrar+ - eneste digitale landbrugsmedie til iPad. Se mere om, hvordan du kan blive Agrar+ abonnent på www.agrar-plus.dk