Abonnementsartikel

Ekstruderet soja kontra sojaproteinkoncentrat? Det kan være en ren foderjungle, når der skal vælges proteinkilde til smågrisene.

Med de efterhånden mange valgmuligheder ikke kun alene for sojaprodukter, men proteinkilder generelt kan det være svært at finde det, der er det bedste og ikke mindst det billigste for den enkelte besætning. Dog er jysk producent ikke i tvivl, efter han prøvede at skifte sit HP-soja ud med det noget billigere ekstruderede soja.

På Lerbjerggaard ved Hadsten har man siden 1995 brugt HP200 og HP300 som proteinkilde til de mindste grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- HP-soja-koncentratet havde altid fungeret godt for os, men på et tidspunkt blev jeg kontaktet af DLG, hvor jeg fik et rigtig godt tilbud på noget ekstruderet soja. Det var 15 kroner billigere pr. 100 kg i forhold til HP-sojaen, og da jeg egentlig syntes, at HP-sojaen var ret dyr, slog jeg til, siger Morten Simonsen.

Men skiftet til det billigere ekstruderede soja skulle vise sig at være en særdeles dyr fornøjelse.

- Det var som at vende en hånd. Med ét slag fik grisene diarré fra en kant af, og der var rigtig mange, der døde. Hvor mange har jeg ikke helt tal på, men det var slemt, fortæller Morten Simonsen.

- Vi prøvede i en periode på 14 dage at få det til at køre, men derefter besluttede vi at gå tilbage til HP-sojaen, og med det samme var diarréen væk. Vi stod fuldstændig uforstående over for, hvad der var gået galt, siger Morten Simonsen.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 3. august.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.