Hamlet protein har siden 1993 forhandlet HP300 sojaproteinkoncentrat. Siden er andre produkter kommet til, og firmaet sælger nu sojaprodukter til både svin, kalve, kyllinger, fisk og kæledyr. Men soja er ikke bare soja, og når det gælder soja til smågrisene, så er det af essentiel betydning, om det er behandlet på den ene eller anden måde. Der er mange faktorer, der spiller ind, og det er afgørende for, om det specialprodukt, smågrisene får, har den ønskede effekt - eller måske endog den direkte modsatte - og derved kan resultere i smågrisediarré.

ANF og trypsin

Problemet med sojaprodukter til smågrise er oftest indholdet af såkaldte ANF'er, Anti Nutrielle Faktorer, som er naturlige stoffer i sojaskrå, men som er skadelige for smågrise, idet de nedsætter proteinfordøjeligheden og hæmmer optagelsen af næringsstoffer. ANF'erne fjernes i en vis grad under forarbejdning af sojaen, men det er mere effektivt i nogle processer end andre. Fælles for alle processerne er, at jo lavere niveau af ANF'er, jo højere fordøjelighed af sojaprotein og omvendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden ting, der kan virke hæmmende på proteinfordøjeligheden, er niveauet af trypsin-inhibitorer. Trypsin er et enzym, der spalter protein, hvorved det kan optages i organismen. Uspaltet protein fortsætter ufordøjet igennem tarmsystemet, hvor det forårsager diarré. Soja indeholder trypsin-inhibitorer, som blokerer for virkningen af blandt andet trypsin og dermed forhindrer det i at virke efter hensigten. Derfor er det af stor betydning, at de processer, som sojaen udsættes for, sørger for det lavest mulige niveau af trypsin-inhibitorer. Og her er der stor forskel i de forskellige produkter.

HP300 bliver udsat for en proces, som bringer niveauet af trypsin inhibitorer ned på et absolut minimum - set i forhold til ekstruderet soja og almindeligt sojaskrå. Det er en af årsagerne til, at man ikke bare kan give smågrise almindelig sojaskrå, men skal starte med de særlige sojaprodukter.

Læs mere i den seneste udgave af Hyologisk, der udkom fredag den 3. august.