I 24 timer har Lykkesholm Slot dannet rammen om et noget utraditionelt møde. Interesseorganisationer, eksperter og embedsfolk har diskuteret, hvordan næste genration af vandplanerne skal se ud.

Ifølge Miljøministeriet skal deltagerne komme med idéer til 10 nye vandveje - 10 nye måder at nå en bedre vandkvalitet til gavn for natur og dyreliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her har Landbrug & Fødevarer slået et slag for en langt mere målrettet indsats på vandmiljøområdet.

Tidligere på året satte miljøministeriet sidste punktum i første generation af vandplanerne. Det resulterede i voldsom kritik fra landbruget, der blandt andet frygter, at ændret vandløbsvedligeholdelse vil ødelægge store dele af det danske landbrugsareal.

Med den nye inddragelse af Landbrug & Fødevarer, ser viceformand Henrik Frandsen frem til, at man med anden generation af vandplanerne tør afprøve nogle af de alternative virkemidler, der kan sikre bedre vandkvalitet i fremtiden.

- Vi har hele tiden peget på, at det er vigtigt, at vi blandt andet etablerer minivådområder, genetablerer stenrev og øger muslingeproduktionen i stedet for at inddrage landbrugsjord for at forbedre miljøtilstanden i vores indre farvande. Det er blandt andet nogle af de samme ting, vi har peget på under vandtopmødet. De mere konkrete forslag fra topmødet bliver meldt ud senere, siger Henrik Frandsen.

Vandtopmødet er det første spæde skridt til at udforme anden generation af vandplanerne. I 2027 skal Danmark opfylde alle EU’s mål for bedre vandkvalitet. I alt skal vandplanerne udvikles i tre generationer.