Der er lagt op til hed debat, når landbrugstoppen møder miljøtoppen på Lykkesholm Slot torsdag. Ida Auken har inviteret til debat om fremtidens vandplaner, og allerede inden mødet, er der lagt op til store uenigheder mellem de to lejre.

Mens Landbrug & Fødevarer går til mødet med håbet om mere målrettede tiltag, puster Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, liv i debatten ved at konstatere, at randzonerne netop er målrettede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fint med målrettede tiltag, men vi mener, at randzonerne ER målrettede. De er målrettede mod landmænd, der har vandløb, modsat for eksempel kvælstofafgiften, som rammer alle over en bred kam, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Randzonerne er ellers flere gange blevet kritiseret af Landbrug & Fødevarer for at mangle fleksibilitet og være for generelle. Men det er DN-præsidenten ikke enig i.

- Jeg kan ikke se, hvordan de kan blive mere målrettede. Så skal vi helt ned på bedriftniveau, og der har vi - så vidt jeg ved - ikke den faglige viden, det kræves, siger hun.

DN: Vi skal ikke ud og forske i 10 år 

Ella Maria Bisschop-Larsen understreger, at DN fortsat mener, at Danmark ikke lever op til kravene i første planperiode af vandplanerne, og at der nu skal gøres noget aktivt ved det.

- Det er vigtigt for os, at vi bruger den viden, vi allerede har til rådighed for at løse opgaven i anden planperiode. Vi skal ikke ud og lave ny forskning, som kommer til at tage yderligere 10 år. Vi har udskudt opgaven i årevis, så nu skal der handles, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aktørerne for både landbrug og miljø mødtes torsdag klokken 12.00 og skal debattere fremtidens vandplaner det følgende døgn.