En internetforbindelse på minimum 5 Mbit er en nødvendighed for at danske landmænd kan overholde regler og forpligtelser i forhold til myndighederne. Derfor er det afgørende, at der er adgang til bredbånd over hele landet.

Det siger Ivan Munk, it-chef i Videncentret for Landbrug. Han er bekymret for den store gruppe af landmænd i Nord-, Midt- og Vestjylland, der efter konkursen i Skyline, som leverede trådløst bredbånd, ikke har mulighed for at få en tidssvarende opkobling til internettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange af dem kan maksimalt forvente at få en forbindelse på 2 Mbit, men typisk vil hastigheden være mindre. Nogle er tilbudt 0.7 Mbit ADSL eller 1 Mbit mobil.

- Som eksempel fortæller en landmand i Thyholm, at han i to måneder har haft dialog med fem bredbåndsselskaber uden at finde nogen mulighed, siger Ivan Munk.

Svært at drive effektiv virksomhed

Landmændene skal ifølge lovgivningen levere registrering af deres aktiviteter – og disse registreringer skal deles med myndighederne. Det gælder for eksempel i form af sprøjtejournaler, gødningsplaner og registreringer af dyreholdet.

- Myndighederne stiller krav om at kunne følge med i det enkelte landbrug, og derfor ligger en stor mængde data i store centrale databaser. Det er en smidig måde at sikre myndighederne adgang til de relevante data, men det kræver en båndbredde på minimum 5 Mbit og meget gerne mere, for at landmændene kan få deres registreringer sendt til databaserne.

Ivan Munk peger videre på, at når landmanden skal indberette lovpligtige oplysninger til myndigheder, for eksempel i forbindelse med landbrugsstøtte, så sker det via webbaserede løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er løsninger, som bearbejder detaljerede informationer om for eksempel markkort. Her er stor båndbredde helt nødvendig for at kunne afvikle programmerne. Og for en gruppe landmænd i Nord- , Midt- og Vestjylland er det altså aktuelt umuligt at få en stabil forbindelse med tilstrækkelig hastighed til at honorere kravene, siger Ivan Munk.

Han kalder det for et stort problem for den enkelte landmands muligheder for at efterleve love og regler.

- Derudover kommer så, at en dårlig forbindelse også på en række andre områder gør det meget besværligt at drive en effektiv virksomhed, siger Ivan Munk.