Op mod 25.000 hustande har udsigt til at få adgang til bredbånd efter en bred politisk aftale mellem V, DF, LA, K, S, SF og R har afsat 200 millioner kroner til en bredbåndspulje.

Pengene skal bruges til at sikre bredbånd i områder, hvor markedet ikke kan klare det alene, og sammenslutninger af borgere og kommuner kan søge om tilskud fra puljen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der bør være en forsyningspligt på linje med vand og el - for internet er afgørende

Carl Chr. Pedersen, formand for Agri Nord

Formand for Agri Nord, Carl Chr. Pedersen, er glad for initiativet og håber, at det snart får følgeskab af endnu et politisk fremstød.

- Det er stort skridt i den rigtige retning, men vi er fortsat mange, som bor uden for landsbyer, sommerhusområder eller lignende, hvor der er en samling huse og derfor potentiale for at søge om tilskud til udlægning af bredbånd. Her kunne løsningen være at sikre bedre mobildækning, så vi i stedet kan benytte en 4G-løsning, siger Carl Chr. Pedersen.

Forsyningspligt

Han forventer ikke, at der skal afsættes midler til at trække bredbånd ud til eksempelvis landbrug, der ligger uden andre ejendomme i nærheden. Men hvis udviklingen i landdistrikterne skal sikres, så kræver det hurtigere internet.

- Der bør være en forsyningspligt på linje med vand og el - for internet er afgørende ikke kun for at få private til at bosætte sig på landet men også for erhvervsdrivende, som ofte har behov for at sende og modtage store mængder data, mener landboformanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han opfordrer politikerne til at supplere den nye bredbåndspulje med et tiltag, hvor selskaberne er forpligtet til at sikre bedre mobildækning i de områder, hvor bredbånd ikke når ud. På den måde kan private og virksomheder i områderne bruge 4G til at sikre hurtigere internet.

Store mobilhuller

Hos Agri Nord IT rådgiver de mange landmænd om, hvilke løsninger der kan sikre dem til-strækkeligt hurtigt internet. IT-konsulent René Schou har installeret 4G-løsninger hos mange landmænd, men det er desværre ikke alle, der er så heldige at have det som et alternativ til den langsommere ADSL-forbindelse, fordi de bor i et mobilhul.

- Der er forholdsvis mange mobilhuller i det nordjyske især i områder med skov eller mange bakker. Flere steder er det slet ikke muligt med 4G-dækning, mens det for andre er en forbed-ring i forhold til deres gamle opkobling, men stadig langt fra den hastighed som bredbånd kan tilbyde, siger René Schou.

Han fremhæver også, at der er en begrænsende faktor ved at have 4G som netforbindelse.

- Man har en fast forbrugsgrænse på for eksempel 30 GB eller mere, og det kan derfor blive en dyrere løsning, da man ofte vil bruge mere data, når man først har en forbindelse, der rent faktisk fungerer, lyder erfaringen fra IT-konsulenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formand Carl Chr. Pedersen håber, at politikerne i Folketinget vil se på et krav til selskaberne om at levere bedre dækning i udkantsområderne.

- Det ville passende kunne kombineres med mulighed for rabat i disse områder, da det er en dyrere løsning end bredbånd for den enkelte forbruger. Det ville i høj grad være med til at sikre vækst og udvikling i hele Danmark, som jo er formålet med den nye pulje, siger Carl Chr. Pedersen.