Abonnementsartikel

Zuidberg og STW har udviklet en generator til traktorens front-lift, der giver hård konkurrence mod hydraulikanlæg

De to tyske firmaer, Zuidberg og Sensor-Technik Wiedemann (STW), går ind i den elektriske verden sammen. Med en generator i frontliften, der kan generere op til 140 kilowatt eller det samme som 190 hestekræfter, er jagten på de hydrauliske anlæg på redskaber gået ind.

Zuidberg og STW viste tilbage på Agritechnica 2011 et prototype-sæt med en 90 hestes Fendt med en tre meter Lemken rotorharve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kraftoverføringsaksler var der intet af mellem traktor og redskab, for rotorharven var 100 procent elektrisk trukket ved hjælp af generatoren i frontliften på traktoren.

PTO-akslen i frontliften trækker generatoren igennem en gearkasse, hvor forholdet er 1:3.

- Det vil sige, at når PTO?en kører med 1.000 omdrejninger, kører generatoren med 3.000 omdrejninger i minuttet, forklarer Hans Brokking, marketingschef hos tyske Zuidberg.

Gearkassen er smurt og kølet af olie, der har sit eget kredsløb med pumpe og køler ved generatoren.

Rene el-redskaber om fem år

Hans Brokking fra Zuidberg spår, at redskaber allerede om fem år får erstattet hydraulikanlægget med el-anlæg.  I øjeblikket undersøger Zuidberg og STW, hvordan markedet er for de elektriske løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Interessen er stor, og det skyldes flere interessante fordele ved de elektriske løsninger, fortæller Hans Brokking.

- En af de klart største fordele er virkningsgraden på de elektriske anlæg i forhold til de hydrauliske, fortsætter Hans Brokking, der uddyber, at virkningsgraden for det elektriske anlæg er på 96 procent, mens hydrauliske anlæg ligger betydeligt lavere.

- Det er desuden lettere at kontrollere elektriske anlæg end hydrauliske. Med elektriske anlæg vil vi kunne styre redskaber utroligt præcist og derved spare eksempelvis gødning og såsæd, vurderer han.

Prisen er for høj endnu

På nuværende tidspunkt er testmaskinen på de 140 kilowatt dog alt for dyr til en egentlig produktion.

- Det er lidt ligesom den første computer. Den kostede en formue, men efterhånden som produktion stiger, så falder prisen, forklarer Hans Brokking.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I fremtiden vil vi formentligt se mindre traktorer køre med større og større maskiner af den simple grund, at generatoren leverer den effekt, det vil kræve for maskinen at køre. Vi ser også, at vores 90 hestekræfters stærke test-traktor let trækker den tre meter brede rotorharve takket være den høje virkningsgrad gennem den elektriske kraftoverførsel, fastslår Hans Brokking.

Forbruget af brændstof vil ifølge Hans Brokking også være lavere ved at overføre kræfterne elektrisk. Hvor meget der spares, er dog for tidligt at sige endnu, vurderer Hans Brokking.