Lyt til artiklen:

Strøm er blevet dyrere - måske skal du selv producere den?

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Næste gang du modtager din energiregning her i 2024, er den med stor sandsynlighed blevet noget dyrere, end den seneste fra 2023. Grunden til prisstigningen er, at distributionsselskaberne hæver prisen for at levere din strøm, det skriver Landbonord.

- Nogle steder har vi set, at strømmen er op til 90 procent dyrere at få leveret afhængig af distributionsselskab, kundeprofil og tidspunkt på døgnet. Har du for eksempel et landbrug som er afhængig af energi, så er det en faktor, du skal være opmærksom på. Dels om du har mulighed for at få en bedre aftale, ændre dit forbrugsmønster eller helt enkelt at se på muligheden for at producere noget af din energi ved hjælp af solceller på taget, siger energirådgiver i Landbonord, Leif Köhne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Supplementer til energiforbruget

I sagens natur skal man ikke betale for at få leveret den strøm, man selv producerer. Derfor har flere virksomheder valgt at få lavet et El-Tjek i Landbonord, hvor energirådgivningen netop omfatter at dykke ned i forbruget og se, om det er muligt at optimere eller at få bedre aftaler med udbydere.

- Hvis vi kommer frem til, det kan være en idé at producere elektriciteten selv, så kan vi for eksempel begynde at regne på, om solceller kan være et alternativ. Det hjælper vi med gennem et Solcelle-Tjek. Solcellerne kan være et godt supplement til dit energiforbrug, men hverken sol eller vind vil kunne gøre dig fuldstændig uafhængig af elektricitet udefra, siger Leif Köhne.

Solceller er raslet ned i pris

Hvis man tidligere har fået regnet på økonomien i at få solceller, kan det være en idé at få regnet på det igen. Solcellerne er den seneste tid raslet ned i pris, og det har fået regnestykket anno 2024 til at se noget anderledes ud, end det gjorde for blot et år siden.

- Jeg har for eksempel regnet på et solcelleanlæg, hvor tilbagebetalingstiden i oktober 2022 hed 13 år. I oktober 2023 var tilbagebetalingstiden nede på 8 år, og nu her med nettariffernes stigning i 2024 bliver tilbagebetalingstiden reduceret yderligere. Derfor har flere kunder allerede henvendt sig til mig for at få regnet på mulighederne endnu en gang, siger Leif Köhne.