En 30 kg gris har i dag en noget kompleks prissætning. Tiden, hvor man udelukkende regnede med den beregnede notering (med korrektion for sundhedsstatus), er ovre.

I dag handles de fleste smågrise til et gennemsnit af den beregnede notering og puljeprisen. Derudover et tillæg, og allerede nu med den voksende efterspørgsel hører vi igen om tillæg på op til 50 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om man vælger den ene eller den anden notering, er en smagssag, og historien viser os også, at over tid vil forskellen være minimal.

Værdien af den enkelte gris

En gris får halvdelen af sine gener fra ornen og den anden halvdel fra soen.  Den halvdel af generne, som kommer fra soen, kan være meget forskellig i kvalitet.

En besætning med indkøb af LY-sopolte fra en veldrevet opformeringsbesætning og brug af KS har et meget genetisk ensartet output af DLY-krydsninger.

En besætning med egenproduktion af polte med lasso-avl (tilfældig udvælgelse af so-mødre) kan have en meget stor variation i den genetiske kvalitet af afkommet. Der vil uden tvivl være nogle af søerne, der ligger pænt med rent genetisk, men erfaringsmæssigt vil mange af søerne have en forældet genetik.

I besætninger, der starter op med kernestyring, viser det sig tit, at flere søer ligger 40-60 indekspoint lavere end gennemsnittet i produktionsbesætninger generelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baseres næste generation af polte fejlagtigt på sådanne dyr, vil den teoretiske værdi af polten være 400 - 700 kroner ringere, end hvis der var indkøbt avlsdyr, eller der var brugt kernestyring til udvælgelse af mødrene. Det svarer til otte til 15 kroner pr. solgt gris. 

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer onsdag den 4. april.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.