Landbrugets økonomiske situation og udfordringer for naturen, vandmiljøet og klimaet er de to hovedpunkter, som den nye Natur- og Landbrugskommission skal arbejde med.

I spidsen for kommissionen står Jørn Jespersen, der ud over at være direktør for Dansk Miljøteknologi også har været medlem af Folketinget for SF samt formand for VK-regeringens Akvakulturudvalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har allerede udtrykt over for pressen, at både landbruget og de grønne organisationer bliver inddraget i kommissionens arbejde.

Natur- og landbrugskommissionen sammensættes af 12 medlemmer inklusiv formanden. De øvrige medlemmer skal i den kommende tid udpeges. 

- Det sker på baggrund af deres personlige kapacitet og sagkyndighed inden for blandt andet økonomi, jordbrug, finansiering, fødevareproduktion, natur, vandmiljø og kvælstof, biomasse/energi, teknologi/innovation, økologi, landbrugets klimaforhold, miljø- og landbrugslovgivning samt planlægning, skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Her kan du læse en del af kommissoriet:

Første fase af kommissionens arbejde

Kommissionen udarbejder en statusredegørelse over landbrugets økonomiske situation, indtjeningsmuligheder og rammevilkår samt natur-, vandmiljø- og klimatilstanden, herunder status for implementeringen af EU- og andre internationale forpligtelser. Statusredegørelsen skal forholde sig til nedenstående to temaer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tema 1: Landbrugets økonomiske situation

Landbruget er udfordret fra flere sider. Landbrugets og fødevareindustriens produktivitetsudvikling har de sidste ti år været svag, samtidig med at omkostningerne er steget. Erhvervet står svagere på verdensmarkedet.

Samtidig er gældsætningen betydelig og vanskeliggør en smidig strukturudvikling og iværksættelsen af investeringer til fremme af den grønne omstilling. Den direkte EU-støtte forventes reduceret, og der skal stilles skarpere krav til bæredygtighed.

Samlet betyder det, at der for mange bedrifter kan imødeses vanskeligheder med at opretholde en tilfredsstillende indtjening og reducere de betydelige gældsposter.

Tema 2: Udfordringer for naturen, vandmiljøet og klimaet

Tilsvarende er der udfordringer i forhold til natur, vandmiljø og klimaforandringer. Naturen har behov for mere plads og større sammenhæng mellem de enkelte arealer. Landbruget står centralt i forhold til indsatsen:

Første fase af kommissionens arbejde afsluttes med, at kommissionen på baggrund af statusredegørelsen opstiller et eller flere helhedsbilleder for mulige udviklingsveje af dansk natur og landbrug på mellem og langt sigt. Her vurderes blandt andet økonomiske konsekvenser, konsekvenser for landbrugsproduktionen, indtjeningen og strukturudviklingen samt udviklingen i hele fødevareklyngen, og der tages højde for fuld gennemførelse af EU- lovgivningen på miljøområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs om anden fase af kommissionens arbejde og om arbejdsprocessen på Fødevareministeriets hjemmeside