Natur- og Landbrugskommissionen har anbefalet et nationalt naturnetværk og en naturfond, og det har fået både landmænd og Videncentert for Landbrug til at frygte et fald i jordpriserne i de områder, hvor der skal være mere natur.

Men det er en misforståelse, mener Jørn Jespersen, der var formand for den nu nedlagte Natur- og Landbrugskommission.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er jo tale om frivillige naturprojekter, og så er erfaringen faktisk, at jordpriserne stiger en smule. Når en projektgruppe vil lave et naturprojekt i området, har vi lagt op til, at der kan laves jordfordelingsfonde, så landmændene kan bytte sig til jord, der har en højere værdi rent dyrkningsmæssigt, forklarer Jørn Jespersen og fortsætter:

- Hvis landmanden ikke er interesseret i at bytte, går der jo en salgsproces i gang. Og ved at naturgruppen øger efterspørgslen i området, fortæller erfaringerne os, at jordpriserne normalt vil stige en lille smule.

Frygt for tvangsnatur

Han har fået mange spørgsmål fra landmænd og Videncentret for Landbrug, som er bekymrede for, at landmænd kommer i klemme i naturzoner, der ligner naturparkerne.

- Mange er bange for, at vi laver zoner, hvor man ikke må udvide produktionen, og hvor dyrkningen reguleres strammere, men det har vi slet ikke lagt op til, siger Jørn Jespersen og tager kraftigt afstand til naturparkerne.

- Naturparkerne er i den grad blevet dårligt fremlagt, så derfor har vi slet ikke anbefalet at inddele det åbne land i zoner og tvinge naturzoner ned over nogen. For det er helt sikkert, at naturparkerne er slået fejl, lyder det fra den tidligere formand for Natur- og Landbrugskommissionen.