Gårsdagens kritik fra Bæredygtigt Landbrug er blevet mødt med stor forundring på Axelborg, hvor de kritiserede gør opmærksom på, at Bæredygtig Landbrugs bestyrelsesmedlem, Alfred Olesen, ikke har orden i sin kronologi, når han siger, at L&F først gjorde brug af DHI-rapporten, efter at Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer på et møde havde gennemgået rapporten.

- Jeg er meget forundret over udtalelserne om, at vi først skulle havde fået øjnene op for rapportens konklusioner efter mødet med Bæredygtigt Landbrug. Vi havde et udmærket møde med BL-folkene den 13. december, men allerede den 17. november brugte vi rapporten i et møde med Folketingets miljøudvalg, og vi fremlagde den på hummer-konferencen på Christiansborg, hvor i hvert fald nogle folk fra Bæredygtigt Landbrug deltog. Desuden blev rapporten omtalt i Landbrugsavisen med et link til rapporten 30. november, siger direktør Niels Peter Nørring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så vi har brugt rapporten politisk i flere omgange, og i Landbrug & Fødevarer går vi efter at få resultater for erhvervet, og ønsker ikke at bruge ressourcer på at gøre op, hvem der gjorde hvad hvornår. Jeg er også sikker på, at man i Bæredygtigt Landbrug ser lempelser i det samlede pres på erhvervet som vigtigst, siger direktøren og Miljø & Energi-afdelingen.

Venter på fagligt funderede møder

Folk i Bæredygtigt Landbrug har flere gange henvist til, at Landbrug & Fødevarer har haft sæde i det udvalg, der kiggede på EU's vejledning til klassificering af vandløberne, men at I først til allersidst kom med indvendinger mod udvalgets konklusioner?

- Det er ikke rigtigt. Vi havde sæde i den ”aktørgruppe”, der behandlede EU-vejledningen, og vi har hele tiden sagt – og det står også i tidlige referater – at når vandløb skulle klassificeres, skulle det være efter EU-vejledningen, så drænede områder blev klassificeret som ”stærkt modificerede”. Det har vi stået fast på i hele forløbet, siger Niels Peter Nørring.

- Problemet har været, at Miljøstyrelsen lukkede arbejdet uden konklusion, men med at notere de forskellige holdninger, og derefter har der været en totalt uacceptabel proces med implementering af vandplanerne. Det har været totalt lukket omkring forarbejdet, om de konkrete planer og om hvordan de skulle implementeres.

- Men nu ser vi i Landbrug & Fødevarer frem til en ny tilgang til arbejdet. Miljøministeren har inviteret til møder, hvor vi skal drøfte de faglige spørgsmål om vandløbene og kvælstof-udledningen. Regeringen har sagt, at man var interesseret i fornuftige løsninger. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu venter vi kun på, at forvaltningen snart kommer i arbejdstøjet, siger Niels Peter Nørring.