Køerne på Sletkærgaard ved Brædstrup henter en del græs ude om sommeren – cirka syv til ni foderenheder. Derudover får de for tiden græsensilage, kolbemajs og kraftfoder, som er sammensat, så det passer til grovfoderrationen.

- Jeg går rigtig meget op i at få foderplanen til at passe – den justeres derfor løbende, fortæller Vagn-Åge Bach.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kigger især på køernes mave – hvordan deres gødning ser ud, og så vurderer han ligeledes fodringen ud fra ureatallet i mælken.

Selvom køerne kommer på græs, falder ydelsen ikke om sommeren. 9.500 kg EKM leverer køerne årligt, men det er på vej opad.

- Vi kommer nok til at hæve med 1.000 kg mælk pr. ko, siger Vagn-Åge Bach.

Ny fold hver dag

Køerne kommer ud på græs klokken syv om morgen og ind igen klokken 13-13.30.

- Når de er ude i forholdsvis få timer, æder de mere effektivt, siger Vagn-Åge Bach.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener også, at han nemmere kan styre næringsstofferne på marken, og at der ikke er så meget vraggræs, da køerne ikke skider så meget på marken i den tid, de er ude.

- Jeg kan ikke helt undgå at pudse af, men jeg forsøger det så vidt muligt, siger Vagn-Åge Bach.

Køerne kommer på en ny fold hver dag. Hver fold er på 1,3 hektar. I starten af sæsonen skiftes der mellem fem folde, så køerne er tilbage på samme fold på sjettedagen.

- Længere hen på sommeren er vi oppe på otte til 10 folde, fortæller Vagn-Åge Bach.

Antallet af folde, der indgår i rotationsskiftet, afhænger af, hvor meget græsset gror. Og nogle gange bliver der taget en fold ud for at tage slæt på den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om Sletkærgaard i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. juli. Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.