For Tage Schmidt, Filskov, er dyrevelfærd ikke noget, man tager let på. Og da der blev bygget ny kostald i 2010, var det da også med det for øje, at køerne skulle have det godt.

- Vi ville gerne have en velfærdsafdeling til køerne, fortæller Tage Schmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det blev til 160 kvadratmeter i hver side af kostalden.

Tage Schmidt lægger vægt på, at køerne skal have det godt 365 dage om året. Og er der syge dyr, skal der tages hånd om problemet.

- Der skal være mulighed for, at man kan håndtere de syge dyr arbejdsmæssigt, når de kommer - for undgå dem kan man ikke, påpeger Tage Schmidt.

Han slår også fast, at det handler utroligt meget om forebyggelse. Det er blandt andet også en af grundene til, at han aktivt har fravalgt afgræsning. Derudover er der ingen arealer på bedriften, som egner sig til afgræsning. Afgræsning giver ifølge Tage Schmidt desuden ustabil fodring og ustabil mælkeydelse. Og yderligere er det nemmere at have robotter, når køerne er på stald hele tiden. Der er fire robotter installeret til de 300 køer.

Køerne skal fanges i tide

I den nye stald var det også vigtigt, at det skulle være nemt at sortere en ko fra til aflastnings-/velfærdsområdet. Det klares ved hjælp af tre klik på computeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opsyn skulle også være nemt, da det foregår flere gange dagligt.

- For 10-15 år siden blev staldtyperne bygget med for lidt fokus på opsyn, fastslår Tage Schmidt.

Fanggitteret er med til at gøre det nemt at indfange dyr og give dem den behandling, de skulle have brug for.

Klovbeskæreren kommer fast hver måned, og køerne beskæres den sidste måned før forventet kælvning, fire måneder efter kælvning og ved behov. Alle drægtige kvier tages desuden efter behov.

- Der er nogle køer, som bliver kronikere, hvis ikke der bliver taget hånd om dem i tide, understreger Tage Schmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kommer klovboksen også ugentligt i brug.

I robotterne er der klovvask, men erfaringen på bedriften er, at det ikke er tilstrækkeligt - derfor kommer køerne i fodbad en til to gange ugentligt.

Nykælverne bliver tjekket imellem dag fem og 19 efter kælvning. Goldkøerne får lavet en CMT-test inden goldning, ligesom der tages PCR-test af alle køer.

- Køerne skal fanges i tide, understreger Tage Schmidt og fortsætter:

- Den nye laktation starter den dag, du golder - det er vores overbevisning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om Tage Schmidts bedrift i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. december. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.