Når vandet forsvinder ned i kloakken hos store fødevarevirksomheder, ryger en alt for stor pose penge samme vej. Det skriver Landbrug & Fødevarer på baggrund af en ny rapport.

- Spildevandstaksterne for danske fødevarevirksomheder er urimeligt høje og svarer slet ikke til de udgifter, de reelt giver anledning til, hvilket Spildevandsudvalgets rapport selv bekræfter. Hvert år betaler Landbrug & Fødevarers medlemsvirksomheder på den måde 80 millioner kroner for meget for spildevandsafledningen, siger direktør i Landbrug & Fødevarer Claus Søgaard-Richter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opfordrer til at ændre reglerne

Beregninger i Spildevandsudvalgets rapport viser, at Danish Crowns slagteri i Sæbys samlede omkostninger for rensning af spildevand i 2010 beregnes til 15,4 millioner kroner. Ifølge rapporten er det 12,3 millioner kroner mere, end hvis slagteriet betalte for den belastning, det reelt pålægger spildevandsnettet og rensningen.

- Spildevandsudvalgets rapport taler for sig selv. Jeg vil på det kraftigste opfordre miljøministeren til at ændre de nuværende betalingsregler, så vi kan få en mere fair spildevandstakst, siger Claus Søgaard-Richter.  

- På det seneste har vi set, hvor hårdt belastede vores kloakker er, og miljøministeren har endda varslet, at en udbygning af kloaknettet skal betales via spildevandstaksten. Det vil ramme danske fødevarevirksomheder ekstra hårdt, så det er vigtigt at få ændret betalingsreglerne nu. Vi skal sikre, at vandforbrugerne betaler dét, de reelt belaster kloakkerne med. Ellers ryger vækst, konkurrenceevne og jobs med ned i kloakken.