Da Jesper Fjordside i Ølstrup ved Ringkøbing i 2008 ikke kunne få ansatte og dermed selv skulle malke både morgen og aften, blev beslutningen taget. Der skulle malkerobotter ind i den eksisterende stald frem for den daværende traditionelle malkestald. En beslutning, han aldrig har fortrudt, og som hver dag sparer flere timers arbejde. Det skriver Flemming Hedegaard, chefrådgiver, Byggeri & Teknik I/S i den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer fredag den 18. november.

Ifølge Flemming Hedegaard kan Jesper Fjordside helt reelt udtale sig om, hvorvidt malkerobotter sparer tid eller ej. Han har nemlig prøvet at malke samme antal køer i samme stald i en almindelig malkestald, før han fik robotter. Han tøver ikke længe, før han svarer, at han sparer 2,5 time pr. dag, efter at robotterne har taget over. Det svarer cirka til den ene malkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dertil kommer fordelen ved, at arbejdstiden bedre kan tilrettelægges, så den ligner andre menneskers. Vi valgte ikke at skære ned på antallet af ansatte, men vi kom mere eller mindre alle sammen ned på 37 timer om ugen, og det er alle rigtig glade for - ikke mindst min familie, tilføjer Jesper Fjordside.

Lynskift til robotter

Malkestalden skulle hurtig ud og robotterne om muligt hurtigere ind, men hvor hurtig kan det gøres? Buddet fra det vestjyske er følgende: Selve robotpladsen blev støbt om mandagen. Robotterne blev sat på plads om fredagen, og der blev malket ind om lørdagen. Dette kunne kun lade sig gøre, fordi der var valgt robotter efter, hvor hurtigt de kunne opsættes.

De to Lely A3 malkerobotter kunne leveres samlet, så de kun skulle tilsluttes, før de var køreklare. Det var optimalt, og det virkede. Her fire år efter kan man se på gulvet, at en tørretid på fire til fem dage er i "underkanten", og der skal findes en behandling af gulvet, så det ikke går helt i stykker inden for overskuelig fremtid. Væggene omkring robotrummet har klaret sig bedre, men de er også først opmuret efterfølgende.

Indmalkning kræver meget mandskab

- De første 10-14 dage efter opstarten var en kæmpe opgave. Vi var i stalden altid, og der var meget mandskab på, fortæller Jesper Fjordside.

Herefter gjorde han ifølge Flemming Hedegaard en klassisk fejl. Han reducerede det ekstra mandskab for hurtigt og stod allerede selv med det hele efter de 14 dage. Det gik i en lille måned, så var han selv slidt op, og der måtte igen mere hjælp på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bedste råd, Jesper Fjordside kan give, er at have rigeligt med ekstra mandskab på i starten. Det vil sige i minimum tre til fire uger, fordi mange køer skal hjælpes på vej og lære systemet, før det hjælper på behovet for arbejdskraft.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 18. november. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.