Anmeldeordningen giver muligheder for hurtige ændringer af en ejendom. Inden for to måneder kan der gives tilsagn om etablering af en ensilagesilo, gyllebeholder, lovpligtige velfærdsmæssige krav eller et skifte i dyretypen. Der kan således ageres hurtigt, og produktionen kan optimeres til kortsigtede forhold. Det skriver Rune Schaltz, natur- og miljøkonsulent, Agri Nord i den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. september.

- Anmeldeordningen er dog blot en delstrategi, som kræver nøje overvejelser i forhold til ejendommens samlede miljøstrategi. En miljøstrategi for ejendommen er et must med den seneste opdatering af husdyrloven, påpeger Rune Schaltz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Optimering uden en miljøstrategi kan blive optimering i blinde.

Økonomisk optimering

Landbrugserhvervet er presset, og bankerne er pressede. Starten på årtusindskiftets eksplosive økonomiske vækst er stoppet, og det er blevet hverdag igen.

Usikkerheden på de finansielle markeder kan direkte aflæses på erhvervets indtjening. En usikkerhed, der ikke bliver mindre, når nuværende bankpakke udløber i 2013. Derfor skal der fokus på den primære produktion. Det er den, som erhvervet skal overleve på. Ikke på langt sigt − men allerede nu. Derfor skal der tjenes penge og optimeres på den primære produktion – men er det miljømæssigt muligt? 

Optimering af den primære produktion på bedriften hænger i dagens Danmark uvægerligt sammen med det miljømæssige potentiale for ejendommen. Det er den seneste opdatering af husdyrloven et slående eksempel på.

Anmeldeordning – en hurtig mulighed

Alle landbrug har i dag en produktionstilladelse. Alt efter landbrugets størrelse og/eller seneste etablering, udvidelse eller ændring er produktionen fastlagt via en helt simpel konstatering gennem miljøtilsyn eller ved en egentlig tilladelse eller miljøgodkendelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uanset årsag har myndighederne kendskab til produktionen på ejendommen. Det vil sige antal dyr og den indbyrdes fordeling heraf. Begreberne etablering, udvidelse eller ændring er det centrale element i husdyrgodkendelsesloven. Alle bedrifter med over tre dyreenheder bliver omfattet heraf. Skal der ske ændringer på ejendommen, skal disse som bekendt en postgang forbi kommunekontoret før implementering. Det gælder såvel ændringer i dyr som anlæg.

Postgangen er siden april i år dog blevet en hel del nemmere for mindre byggearbejder, og ikke mindst med hensyn til lovpligtige velfærdsmæssige krav samt muligheden for at skifte inden for og imellem dyretyperne.

Fra anmeldelsen er indsendt, har myndighederne to måneder til at behandle den inklusive en to ugers høringsperiode. Herved kan der for eksempel etableres en ensilagesilo, møddingsplads eller en gylletank.

Mere interessant er det dog, at det er muligt at ændre produktionen og/eller efterleve dyrevelfærdsmæssige lovkrav uden at skulle igennem omfattende tilladelse eller miljøgodkendelse.

Herved vil der være mulighed for en stor grad af økonomisk optimering inden for de eksisterende rammer – men er der en strategi herfor? Og passer den kortsigtede optimering også til det langsigtede fundament? En miljøstrategi vil belyse mulighederne både internt og eksternt – en miljø-SWOT så at sige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. september. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.