t

En ting er at drømme om at købe et slot, mens det er en helt anden at realisere drømmen. Men Sanne og Svend Brodersen gjorde det. I 2007 købte de Gram Slot i Sønderjylland. En satsning til 90 millioner kroner plus godt 20 millioner kroner til istandsættelse og indkøb af driftsmidler til slottets to godser, Nybøl og Gram, hvilket kun kunne lade sig gøre, fordi ægteparret Brodersen blev bakket op af private investorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En erhvervsmand fra Kolding, Nils Nygaard, trådte til fra begyndelsen og er stadig medejer af virksomheden.

- Nils Nygaard troede på vores ideer om, hvad Gram Slot kunne udvikle sig til. Og ikke nok med det. Han brænder for virksomheden og forsømmer ikke en lejlighed til at henvise til os, når der eksempelvis skal holdes konferencer, fortæller Svend Brodersen og tilføjer:

- Med en pensionskasse som investor kan du ikke forvente, at der bliver ringet til dig klokken tre om natten, fordi den har en god ide.

Udover økologisk landbrug har Sanne og Svend Brodersen etableret en restaurant, ligesom de har skabt kultur- og konferenceaktiviteter, siden de overtog herlighederne for fire år siden.

Selve markbruget består af 1.000 hektar økologisk drevet jord med græs, kartofler, majs og forskellige kornafgrøder, mens kvægbruget - også økologisk - består af 250 malkekøer og omkring 250 stykker opdræt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selveje under pres

Som andre landmænd sidder tanken om selveje dybt fæstet i sjælen hos Svend Brodersen, men den forestilling dur ikke, når bedriften kommer op i en størrelse, hvor ens egen pengetank ikke slår til længere.

Faktisk ser Svend Brodersen et aktieselskab som en lettelse. Han har en bestyrelse med ansvar for, at der hele tiden er en professionel ledelse af virksomheden.

Og han behøver ikke at overveje, om nogle af parrets børn skal drive godserne videre.

- Min kone og jeg gør det her, fordi vi synes det er sjovt. Men vores børn skal være frit stillet, og det bliver de i kraft af, at slottet drives som et aktieselskab. Har de lyst til at være med, kan de eje /overtage aktierne og engagere sig i det.

Svend Brodersen mener ikke, at det er så vigtigt, om han ejer 51 eller 41 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og helt ærligt: Selveje er vel efterhånden ret teoretisk rundt omkring, tilføjer han med et skævt smil.

- Det vigtigste er, at Sanne og jeg får muligheden for at føre det ud i livet, der tæller for os, siger han.

Svend Brodersen sammenligner sin virksomhed med andre mellemstore virksomheder, hvor en hovedaktionær med en aktiepost på 30 procent bliver betragtet som en stor aktionær i virksomheden.

- Hvis Gram Slot får en stor balance, og vi stadig ejer 30 procent af aktierne, så vil vi stadig være den største aktionær, siger Svend Brodersen og henviser til, at yderligere kapitaltilførsel kan komme på tale.

- Måske får vi over de næste år brug for yderligere 30 til 40 millioner kroner for at udvikle bedriften, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Detailhandel som partner

Derfor har Svend Brodersen indledt et partnerskab med en af sine store kunder, den norske supermarkedskæde Rema 1000, hvis moderselskab, Reitan Gruppen, købte sig ind i selskabet ved at lave en kapitaludvidelse og ejer nu 20 procent af aktierne. Med option på yderligere ejerandele.

- Rema er ejet af familien Reitan i Norge, der har en interessant forretningsfilosofi, der passer godt med vores. Vi sælger ikke bare en vare, men også en historie.

Rema 1000 sælger økologisk mælk, kartofler, mel, ost og havregryn under varemærket Gram Slot, og faktisk går salget så godt, at Svend Brodersen ikke altid kan følge med.

- Det er OK for Rema, at der ikke altid er tilstrækkeligt med varer på hylderne fra Gram Slot, men vi har et stærkt brand og en stærk historie, der gør, at forbrugerne godt kan vente lidt på varer fra os, mener Svend Brodersen.

Anders Rene Jensen, der er indkøbs- og marketingdirektør i Rema 1000, sagde ved overtagelsen af aktieposten:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Gram Slot i et års tid nu. Ved at blive medejer har vi bedre mulighed for at udvikle konceptet om økologiske kvalitetsfødevarer fra jord til bord.

Planerne for det tættere samarbejde indebærer blandt andet udvikling af flere økologiske produkter og større volumen af de produkter, der allerede findes i butikkerne i dag.

Reitan Gruppen er således med Anders Rene Jensen repræsenteret i bestyrelsen for Gram og Nybøl Godser A/S. Som professionel bestyrelsesformand sidder Johannes Huus Bogh, der ikke har økonomiske interesser i virksomheden, mens de øvrige medlemmer er hovedaktionæren og direktøren Svend Brodersen, førnævnte Nils Nygaard. Det nyeste medejer af Gram Slot er Peter Hesselbjerg, som 1. oktober 2010 blev ansat som økonomichef og har en aktiepost på to procent.

Svend Brodersen er overbevist om, at medarbejdere, der vælger at gå ind som medejere, er godt for virksomhedens udvikling.

- Samarbejde og gode ideer er vejen frem, og så er det nærliggende at få medarbejderne med i firmaets ledelse. De bliver aktive medejere, og som nye folk ser de nye forretningsmuligheder, siger Svend Brodersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Underskud i 2010

Gram og Nybøl Godser A/S fik i 2010 et underskud på 4,5 millioner kroner efter en samlet omsætning på 22 millioner kroner, men Svend Brodersen forventer dog at komme ud af 2011 med et positivt resultat.

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende med et minus på driften, men når vi ser på, hvilke faktorer, der har bidraget til underskuddet, er jeg overbevist om, at vi får et bedre resultat i 2011.

Han peger på krævende udviklingsomkostninger til fødevareforædling og indkøring af slottet plus en uheldig kursudvikling på nogle større lån.

- Vi havde faktisk regnet med at have fire til fem indkøringsår, inden det hang sammen. Med tre millioner kroner i overskud de to første år, kommer beregningerne til at passe, konstater Svend Brodersen.

- Og så skal man huske på, at vi alle er på lønningslisten, og dermed er alle lønudgifter indeholdt i regnskabet, tilføjer han.