Højtryksrensning skal udføres på en måde, så det ikke bliver en trussel mod øjne, ører, lunger og førlighed hos dem, der udfører dette hårde, men nødvendige arbejde på landbrugsbedrifter.

Sådan lyder formålet med pjecen ”Højtryksrensning i landbruget – sådan undgår du skader”, som BAR Jord til Bord i samarbejde med Videncentret for Landbrug nu lancerer. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdstilsynet modtager årligt mere end 200 anmeldelser af arbejdsskader inden for landbruget. Heraf er top fire nedsat hørelse, skader på knogler/muskler/sener, hudsygdomme og luftvejssygdomme – alle skader, der kan forårsages af manuel højtryksrensning.

Arbejdsstillingen er vigtig

Skaderne sker på flere måder: Arbejdsstillingerne belaster hænder, arme og skuldre. Hud og knogler påvirkes af kulde, stød og fald. Øjne og luftveje er udsat for småpartikler, der hvirvles op. Og ørerne er i farezonen på grund af den voldsomme støj. 

Skader og gener kan opstå, når det rigtige udstyr og personlige værnemidler ikke findes på arbejdspladsen – eller ikke benyttes. Og der er umiddelbart ingen udsigt til, at manuel højtryksrensning vil blive automatiseret væk, heller ikke selv om vaskerobotter i stigende grad overtager vaskearbejdet i staldene. 

Som modtræk herimod præsenterer pjecen en lang række praktiske løsninger, der kan forbedre arbejdsmetoder og -stillinger ved brug af højtryksrenser. Derudover gennemgås fordelene ved at bruge de personlige værnemidler, som er udviklet til netop denne arbejdsopgave.