Høringsperioden for Nationalpark Sydfyn er netop slut, og nationalparksekretariatet har modtaget 667 svar. Men knap er høringsfasen slut, før diskussionsbølgerne igen går højt i Det Sydfynske Øhav.

En stor del af kritikken af nationalparken kommer fra store landbrug, hvilket har fået næstformand Flemming Madsen fra nationalparkens styregruppe til at foreslå, at nogle af de store landbrugsarealer kan holdes uden for nationalparkens område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har jo ikke lavet nogen endelig afgrænsning af området endnu. Og hvis det, der er problemet, er de store landbrug, så må vi jo kigge på det, siger Flemming Madsen, der også sidder i byrådet i Svendborg Kommune for Socialdemokraterne.

Bondefangeri

Den bemærkning har fået nationalpark-skeptikerne op af stolen. Formand for Foreningen af Nationalpark-skeptikere, Sydfyn, Bent Juul Sørensen, kalder det bondefangeri, når formandsskabet "endnu engang kommer med et forslag til afgrænsning af en sydfynsk nationalpark - uden at styregruppen har været kaldt sammen". 

- Vi ser det som en centralisering af beslutningsprocessen, og vi vil ikke have beslutninger trukket ned over hovedet på os her på Sydfyn, siger han.

Der er mange landmænd i skeptiker-foreningen. Burde I ikke hilse dette forslag velkomment?

- Vi anser det for fuldstændig betydningsløst, om landbrugsjorden skal med i en nationalpark eller ej. Uanset størrelse ønsker vi ingen nationalpark på Sydfyn. Men vi kræver, at de politiske spilleregler overholdes, fastslår Bent Juul Sørensen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Misforståelse om landbrugsjord

Noget af det, der også får Bent Juul Sørensen til at kritisere forslaget, er, at uden landbrugsjord bliver det en meget ujævn afgrænsning mellem nationalpark og ikke-nationalpark.

- Det hele er jo solgt på, at det er et homogent område. Hvis man trækker al landbrugsjorden ud af nationalparkområdet, kommer man jo til at køre ud og ind af nationalparken. Og det vil være helt tilfældigt, om ens matrikel lige ligger i et nationalparkområde eller ej, siger han.

Flemming Madsen afviser dog, at der skulle være tale om at trække al landbrugsjord ud af nationalparken.

- Vi har et princip om, at det skal være et sammenhængende område, så der vil selvfølgelig være noget landbrugsjord, der kommer med. Men vejene snørkler sig jo ud og ind i området, så det er rigtigt, at man godt kan komme til at køre ind og ud af nationalparken, siger han.

Han forstår ikke kritikken af beslutningsprocessen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo ikke et endeligt forslag, men bare en bemærkning om, hvor vi er på vej hen. Vi skal senere i processen lave en endelig afgrænsning i styregruppen, hvor der sidder flere medlemmer af nationalpark-skeptikerne, så de får også noget at skulle have sagt, siger Flemming Madsen.

Mange negative høringssvar

De 667 høringssvar er skrevet af 1179 borgere, og ifølge Bent Juul Sørensen er 247 af borgerne positive, mens resten er negative over for nationalparken.

Han kritiserer formandsskabet af styregruppen for at komme med forslag uden at have læst høringssvarene.

Er det rigtigt, at I ikke har læst høringssvarene?

- Det er kommet mange svar, og de ligger alle offentligt tilgængelige. Jeg ved ikke, om alle fra styregruppen har læst samtlige svar. Mange af svarene er ens og hurtigt læste - det er bare et ja eller et nej. De er sådan set ikke så interessante for høringsfasen. Vi skal kigge på argumenterne, siger Flemming Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han bakkes op af formanden for styregruppen, Jørgen Otto Jørgensen, der i et nyhedsbrev på NationalparkSydfyn.dk siger:

- Dette er jo en høring og ikke en afstemning. Nu skal vi til at kigge på argumenterne, og de vil indgå i det videre politiske arbejde med nationalparkundersøgelsen, siger formanden.