En nyn pilekultur kræver tid og pleje. Det er ikke venstrehånds arbejde, og med det nuværende prisniveau på flis giver et gennemsnitligt udbytte på 7-10 ton tørstof ikke noget stort afkast, siger Kresten Mathiasen, der er planteavlskonsulent hos LandboSyd. Han tilføjer dog, at det alligevel kan være en god ide at sætte et stykke jord af til pil.

- For nylig meldte nogle fjernvarmeværker ud, at de var interesseret i flis som brændsel i fjernvarmeforsyningen, og politikerne har også vist interesse for piledyrkning, idet der både er en CO2-gevinst og en umiddelbar miljøgevinst, forklarer Kresten Mathiasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Midst 10 ton pr. hektar

- Det udbytte, vi ser i dag, svinger fra 2-3 ton tørstof pr. hektar per år og i sjældne tilfælde op til 15-16 ton på grund af forskelle i planter, jordbund og pasning. Men man skal mindst op på 10 ton, før det overhovedet bare begynder at blive interessant som alternativ til græs, majs eller korn, siger Kresten Mathiasen.

- Selv med 10 ton pr. hektar ligger DB efter maskin- og arbejdsomkostninger og transport ikke meget over 1.000 kroner pr. hektar eksklusiv enkeltbetalingsstøtte, forklarer han.

- Ved 10 ton pr. hektar høster man cirka 170 gigajoule. Men da fjernvarmeselskaberne kan hente flis til 40-42 kroner pr. gigajoule fra skovbruget i ind- og udland, viser det, hvordan prisniveauet er lige nu, mener Kresten Mathiasen .

Høster erfaring

Han mener dog, at der kan være fornuft i at tage set stykke jord ud til piledyrkning.

- Hvis man ønsker at opnå knowhow om piledyrkning og samtidig vil erstatte træpiller eller lignende i eget varmeanlæg, så er det fornuftigt. Man har den fornødne erfaringen, hvis det om nogle år viser sig, at der kommer højere priser fra fjernvarmeselskaberne, eller der sker en positiv udvikling i udbytteniveauet for eksempel i form optimeret dyrkningsmetode og måske udvikling af mere højtydende sorter, forklarer Kresten Mathiasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ha tilføjer, at man heller ikke må se bort fra, at pil er en langtidsafgrøde, der kan høstes i 15-20 år efter etablering – måske til en højere pris i fremtiden.

- Med etableringsomkostninger i omegnen af 9-10.000 kroner pr. hektar, lave afregningspriser og en lang vækstperiode før den første høst er totaløkonomien lige nu ikke god, selvom man regner tilskuddet på omkring 3.200 kroner pr. hektar med, siger Kresten Mathiasen.