Eksporten af landbrugsvarer har på intet tidspunkt været så hårdt ramt af den globale finanskrise, der begyndte i 2008, som andre af Danmarks eksportvarer. Ikke desto mindre har også denne branche taget et dyk, men nu er eksporten tilbage på sporet. Det skriver FoodCulture.dk.

- Dansk eksport er blevet hjulpet frem af de globalt stigende råvarepriser i 2010. Særligt inden for sektorer, der er energi og råstofafhængige, har prisstigningerne givet vækst i eksporten set i kroner og øre. Og stigningerne har også haft indflydelse på landbrugseksporten, som sætter rekord i 2010. Vi har ikke de endelige tal endnu, men det er helt sikkert, at vi når over en samlet eksport af landbrugsvarer på 65 milliarder kroner, siger cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Leif Nielsen, til FoodCulture.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er særligt salget af minkskind samt bedre priser på plante- og mælkeprodukter, der har bidraget til udviklingen, og cheføkonomen forventer, at 2011 bliver endnu et rekordår for erhvervet. 

- De internationalt stigende fødevarepriser ventes at slå yderligere igennem på eksporten i løbet af 2011, og samtidig har den globale krise betydet en nedgang i produktionen af animalske produkter, som også vil bidrage til at give de tilbageværende animalske producenter et bedre år, siger Leif Nielsen.