I USA har landmænd i generationer anvendt marksprøjter fra John Deere. I Europa skulle der et opkøb af en hollandsk fabrik til, før der for alvor kom til at stå John Deere på siden af de europæiske sprøjter.

Fabrikken blev opkøbt i 1997, og samtidig med lanceringen af den nye 800-serie i 2001 blev sprøjterne også introduceret her i landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

800-serien havde et højt udstyrsniveau, og prisen var derfor også derefter. I 2006 introducerede John Deere 700-serien, som anvender komponenter fra den større serie, men som er designet og udstyret, så den henvender sig til den traditionelle planteavler.

Serien leveres i tre størrelser med tanke fra 2.400 til 4.000 liter. Bombredden går fra 18 til 28 meter. På modellerne med bomme på 24, 27 og 28 meter vælger kunden selv, om bommen skal folde to eller tre gange.

Fordelen ved en bom, der kun folder to gange, er, at der spares et led. Ulempen er, at sprøjten bliver lang, og bommen kan nå op i 3,50 meter, når den er foldet sammen.

Individuel foldning

Den brugte John Deere 740, som er set hos Farre Smede- og Maskinforretning, er en årgang 2007. Sprøjten er udstyret med en dobbeltfoldet bom på 24 meter, og som modelbetegnelsen antyder, kan tanken indeholde 4.000 liter.

Sprøjten er med sporfølgeudstyr og individuel foldning af højre og venstre bomsektion. Det betyder, at der kan startes op i en mark, hvor der er udlagt plejespor på 12 meter, uden at det er nødvendigt at køre i afgrøden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med sporfølgeudstyr

Sporfølgeudstyret på 700-serien fungerer ved, at to sensorer i trækket registrerer traktorens stilling i forhold til sprøjten. Signalerne bearbejdes i computeren, og en hydraulikcylinder foretager en korrektion af trækket, så sprøjten løber i traktorens spor, når der drejes.

På marker med sidehæld kan føreren fra kontrolboksen i førerkabinen korrigere sprøjtens hjul, så de holdes i traktorsporet.

Suppleret med i-serien

På 400-serien har John Deere løbende foretaget småforbedringer. Blandt andet er ventilerne ved præparatfyldeudstyret blevet erstattet af en ny type.

I 2008 introducerede John Deere 700I-serien, som supplement til den eksisterende serie. I-serien er blandt andet Isobus-kompatibel, hvilket vil sige, at den kan styres fra traktorens computer. Derudover kan den leveres med sensorer, der automatisk holder bommen i den korrekte højde over afgrøden.

I-versionen kan også leveres med el-betjente ventiler, og et automatisk vaskeanlæg, som kontrolleres fra førerkabinen. Køres der med GPS, kan sprøjten også automatisk åbne og lukke for enkeltdyser ved foragre og kiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bommen på John Deere 740 er pendulophængt og med støddæmpere. Når bommen har individuel foldning af de to sidefløje, er den monteret med en hydraulisk lås af ophænget, som sikrer, at bomme ikke kæntrer, når kun den ene side af bommen foldes ud.

Fra kabinen har føreren mulighed for at tilte bommen og tilpasse den til de aktuelle forhold. Som ekstraudstyr leverer John Deere også individuel hydraulisk kontrol af de to sidefløje.

- Under test i Tyskland har bommene opnået rigtig fine resultater med hensyn til stabilitet. En af grundene til de fine resultater er bommens antislingresystem med polyuretandæmpere. Det minimerer risikoen for, at horisontale bevægelser forplanter sig fra den ene halvdel af bommen over i det andet, forklarer maskinhandler Jakob Pedersen, Farre Smede- og Maskinforretning, og tilføjer:

- Netop de horisontale bevægelser, hvor bommen kommer til at svinge frem og tilbage, har utrolig stor betydning for doseringen og dermed også på effekten af sprøjtningen.

Som standard er sprøjten fra John Deere monteret med rustfrie bomrør, og på den brugte sprøjte er der multidyseholdere til fem dyser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bommens forskellige led er monteret med kuglelejer, som både giver stabilitet og lang levetid.

- Skulle bommen efter mange års brug komme til at hænge, kan såvel lejer som nagler udskiftes. På den måde er det forholdsvis let, at justere en brugt bom op, siger Jakob Pedersen.

Pumpen skal være tæt

Sprøjter i 700 serien er udstyret med stempelmembranpumper, som yder 280 liter pr. minut. Omstilling fra fyldning til sprøjtning, skylning eller tømning klares med to håndtag på sprøjtens venstre side.

- Oven på pumpen er der monteret et glas, som skal indeholde smøreolie. Olien smører pumpen kontinuerligt, og hvis beholderen pludselig løber tør, er det tegn på, at en eller flere af pumpens membraner er utætte.

- Se efter, om der er olie på beholderen, og undersøg i øvrigt pumpen for utætheder som følge af frostskader, anbefaler maskinhandleren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foran på sprøjten sidder der et lille håndtag. Når det drejes, lukkes der for omrøringen i tanken, og overskudsvæske fra pumpen ledes direkte tilbage til pumpens sugeside. Systemet er beregnet til at tømme tanken fuldstændigt for midler, som har en tendens til at skumme op, når tanken er ved at være tom.

Med fast aksel

Den brugte sprøjte er med fast aksel, og sporafstanden kan kun indstilles på enten 2,00 meter eller 2,25 meter.

- Har man specialafgrøder eller forhold, der kræver en anden sporvidde, kan nye sprøjter leveres med variabel hjulafstand. Sprøjterne har altid hydrauliske bremser, og hvis der er behov for det, kan der også leveres modeller med affjedrede aksler, tilføjer forhandleren.

Med både præparatfyldeudstyr, rentvandstank, indvendigt skylleudstyr og mulighed for udvendig vask af sprøjten opfylder den brugte sprøjte de nye krav til marksprøjter.

John Deere 740

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsbredde m                          24

Tankindhold l   4.000

Skylletank l                                   400

Rentvandstank l                           20

Pumpekapacitet l/min                 280

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bomhøjde cm    50-230

Egenvægt kg                                  3380

Højde cm                                         324

Dækmontering 300/95R46

Årgang                                             2007

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pris                                                  278.000

Foto forside

På under ti år har John Deere skabt sig en solid platform på det danske marked for marksprøjter. Medvirkende til succesen er de tre modeller i 700-serien, som blev introduceret i 2006. I serien bruger John Deere erfaringerne fra den store 800-serie, og kombinerer dem med teknik, som gør sprøjten både enkel og brugervenlig.

Den brugte sprøjte er monteret med præparatfyldeudstyr og med udstyr til såvel indvendig som udvendig vask af sprøjten. Den lever derfor op til de miljømæssige krav til sprøjter.

0

Danfoil Concorde

Den bugserede luftsprøjte har en arbejdsbredde på 24 meter og tanken indeholder 3.000 liter. Den er udstyret med individuel bomlift og affjedret aksel. Derudover har den sporfølgeudstyr og udstyr til udbringning af flydende gødning. Sprøjten er til salg hos Kolding/Gravens Maskinforretning.

Arbejdsbredde m                          24

Tankindhold l   4.000

Sporfølgeudstyr                             ja

Pris                                                  295.000

1

Hardi Commander Plus Twin Force

Den luftassisterede sprøjte har en arbejdsbredde på 24 meter og en tank på 2.800 liter. Sprøjten er udstyret med rentvandsbeholder og præparatfyldeudstyr. Derudover har den affjedret aksel. Sprøjten er til salg hos Flemløse Maskinforretning.

Arbejdsbredde m                          24

Tankindhold l   2.800

Dækmontering 12.4x46

Årgang                                             2001

Pris                                                  280.000

2

Rau Explorer B-36

Sprøjren er med en 24 meter bred bom af aluminium. Tanken rummer 3.600 liter og har udstyr til såvel indvendig som udvendig vask. Sprøjten har desuden Flowmate-computer og præparatfyldeudstyr. Maskinen er til salg hos Grindsted Maskincenter.

Arbejdsbredde m                          24

Tankindhold l   3.600

Dækmontering 300/95x46

Årgang                                             2008

Pris                                                  279.000