Forskere ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) på Aarhus Universitet har i samarbejde med Videncentret for Svineproduktion skabt mulighed for at anvende genomisk selektion i det danske avlsarbejde inden for svin. Det skriver DJF på fakultetets hjemmeside.

Ved genomisk selektion bestemmes det genetiske potentiale ud fra dyrets DNA-profil. Det vil sige, at forskere via en blodprøve kan få et billede af et dyrs arvelige egenskaber. Med de nuværende metoder er det nødvendigt at afprøve dyrets forskellige egenskaber, hvilket tager tid og er meget kostbart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anvendelsen af genomisk selektion vil samtidig give langt større muligheder for at skabe bedre velfærd i svineproduktionen samtidig med at produktionen effektiviseres.

Foderforbrug kan reduceres

Seniorforsker Peer Berg, Institut for Genetik og Bioteknologi, peger således på, at foderforbruget kan reduceres, fordi grisene avles til at udnytte foderet bedre.

Foderforbruget udgør et stort ressourceforbrug i svineproduktionen, men er samtidig vanskelig at avle for med de nuværende avlsmetoder. DNA-baserede teknikker vil øge sikkerheden på bestemmelsen af det genetiske potentiale for foderforbrug i avlsdyr.

Holdbarhed ses ved fødslen

Et andet eksempel er, at velfærden i specielt sobesætninger vil kunne styrkes ved at anvende DNA-baserede teknikker, idet det genetiske potentiale kan bestemmes allerede ved fødsel af både hun- og handyr.

- I dag er holdbarheden hos søer vanskelig at forbedre via avl, fordi holdbarheden kun kan bestemmes på gamle søer, siger Peer Berg til DJF's hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet bygger på en nyudviklet chip bestående af 60.000 SNP-markører. Det er den store informationsmængde i chippen om dyrenes DNA, som giver de nye muligheder for at udvælge de bedste avlsdyr.