Normalt står majsrækkerne lukket, og majsplanterne har nået knæet eller derover på denne tid af året. Men det kolde vejr er skyld i, at det endnu er små majsplanter, der præger billedet.

- Det giver ukrudtsplanterne så gode konkurrencevilkår, at de risikerer at blive så magtfulde, at det resulterer i udbyttenedgang. Derfor skal vi med vores ukrudtsstrategi lave en konkurrenceforskydning, der gavner majsen, siger planteavlskonsulenterne i LandboSyd’s majsteam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ukrudt koster udbytte. Ikke mindst i en rækkeafgrøde som majs er der meget på spil i disse dage.

- For de flestes konventionelle majsdyrkeres vedkommende er årets anden sprøjtning overstået. Og man skal nu kraftigt overveje sin tredje sprøjtning.

- Alternativt kan man vælge en radrensning – for eksempel en moderne, kamerastyret radrensning, som kan kombineres med isåning af græsudlæg. Kombination af radrensning og såning kunne ikke mindst være interessant for økologer samt for de mælkeproducenter, der kører med 2,3 dyreenheder, og som derfor skal have græs i 70 procent af deres areal, siger LanboSyd-konsulenterne.

Individuelt valg

De opfordrer til at der lægges en knivskarp strategi - enten mekanisk, kemisk eller en kombination - og at der måske kombineres en række midler, alt efter hvilke ukrudtsplanter, den eneklte har i sin majsmark.

- Det er naturligvis individuelt, hvilke ukrudtsarter man er oppe imod. Nogen har rodukrudt som kvik og gråbynke som problem, mens andre slås med sent fremspiret frøukrudt som sort natskygge og diverse hirsearter. Nogle har det hele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men udgangspunktet er altid, at vi ønsker at komme i marken og ramme så meget ukrudt på kimbladsstadiet som muligt. Blandt andet fordi vi ikke har jordmidler til rådighed, men sprøjtemidlet skal direkte på planterne, hvor de er mest sårbare. Man skal samtidig huske på, at jo flere løvblade ukrudt har, desto højere dosering er man tvunget til at bruge, pointerer planteavlskonsulenterne.

Meget på spil

Og det er ikke blot for et syns skyld, der skal lægges en effektiv ukrudtsstrategi. En forkert strategi giver nemlig med sikkerhed markante udbyttetab i en rækkeafgrøde som majs.

- Der er ikke nogen middelvej. Enten har man styr på sit ukrudt, eller også kommer det med majsen op, når rækkerne lukker - og så er løbet kørt. Forsøg med ubehandlet majs har resulteret i op til 68 procents dækning af ukrudt. Og i praksis er der eksempler på meget betydelige udbyttetab i marker, hvor man har været for sent ude eller valgt en forkert strategi, understreger majsteamet.