Lyt til artiklen:

Nyt bejsemiddel beskytter også maskinføren

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Abonnementsartikel

Nye komponenter i KWS-majsbejdse beskytter både fugle og maskinføreren som håndterer bejdset majsfrøet.

Majsbejdsen har den svære opgave både at beskytte det sarte frø og spirer mod svampeangreb og samtidigt give den unge plante mere styrke. Danmark er det første marked, hvor frøproducenten KWS nu tilbyder et nyt bejdsekoncept til majs, mens andre lande i Europa følger næste år.

Bejdsekonceptet indeholder en ny ingrediens til beskyttelse af fugle så de ikke spiser bejdsede frø, og for første gang fortæller KWS, at man benytter organiske komponenter og mikroorganismer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frøproducenten KWS fortæller, at man løbende investerer i forskning og videreudvikling af bejdsemidler og bejdsemidler til frø består af flere komponenter.

rich-media-2
Bejdsekonceptet indeholder en ny ingrediens til beskyttelse af fugle så de ikke spiser bejdsede frø, og for første gang fortæller KWS, at man benytter organiske komponenter og mikroorganismer. Arkivfoto: Morten Damsgaard

Indeholder bitterstof

Ud over en standardbejdse mod spiringssvampe kan man hos KWS tilvælge andre virkestoffer, herunder den nye generation af Initio Bird Protect, som indeholder et bitterstof, der gør frøene uspiselige, så fugle ikke spiser de behandlede frø. Det beskytter både mennesker og dyr og er et eksempel på en vellykket såkaldt teknologioverførsel, fortæller KWS.

Bitterstoffet anvendes også i andre brancher, som ønsker at deres produkter ikke spises af dyr eller mennesker:

- Miljøbeskyttelse og dyrevelfærd er meget vigtigt for KWS, fortæller Bjørn Lisbjerg, Country Manager hos KWS Scandinavia.

- Med vores nye Initio Bird Protect-bejdsekoncept har vi nu fundet en virkelig innovativ løsning. Fugle undgår de behandlede majsfrø, og landmændene samt maskinførerne er bedre beskyttet, når de håndterer frøene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over mikronæringsstofferne zink og mangan indeholder Initio Bird Protect andre nye komponenter fra gruppen af biologiske stoffer.

Der stilles store krav til det moderne landbrug om mere bæredygtighed, på denne baggrund får biologiske stoffer større betydning som komponenter i bejdsningen af frøet. Bejdsemidlerne består af naturlige planteekstrakter og mikroorganismer, der styrker planterne, især i deres meget tidlige vækst, og derved fremmer rodudvikling samt næringsoptagelsen.

Kraftigere spiringsevne

Som et resultat af denne kraftigere vækst i spiringsfasen kommer planterne hurtigere gennem den kritiske fase, hvor fuglene gør den store skade på de helt unge majsplanter. KWS beriger/tilføjer sine biologiske stoffer med et fosfat mobiliserende bakterie, Bacillus megaterium.

- Under kolde forhold efter såning kan unge majsplanter ikke aktivt optage hårdt bundet fosfat fra jorden, fordi rodsystemet endnu ikke er fuldt udviklet. Dette er præcis, hvor Bacillus kommer ind: den gør fosfor der er bundet i jorden tilgængelig for planterne selv under kølige forhold, forklarer Constanze Holzfuß, ekspert i frøbehandling ved KWS. Andre komponenter i KWS Biologicals er zink, mangan og humussyrer.

Zink og mangan fremmer rodvækst, forbedrer derved også dannelse af cellevægge og stabiliserer cellemembraner. Derudover understøtter de planternes egen modstandsdygtighed over for stress og dens evne til at komme sig over en stresset periode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Humussyrer fremmer også rodvækst, især for de fine siderødder, og derved forbedres optagelsen af næringsstoffer igennem rødderne og kimplantens metaboliske aktivitet stimuleres.

rich-media-5
KWS fortæller, at man med Initio Bird Protect-bejdsekoncept har fundet en løsning, hvor fugle undgår de behandlede majsfrø, og landmændene samt maskinførerne er bedre beskyttet, når de håndterer frøene. Arkivfoto: Morten Damsgaard.