En stor del af de danske mælkeproducenter har de forgangne år været vant til at så deres majs, når vejret har artet sig i april måned. Men for at få majsen ordentligt fra start skal man, især på de kølige arealer, skyde såningen en uge eller to. Det fortæller Brian Bastrup Søndergaard, planteavlskonsulent og grovfoderrådgiver hos Velas.

- Mange steder i landet vil det være gavnligt at vente til starten af maj, før majsen kommer i jorden. Det giver en mere sikker etablering af majsen, der på den måde får medvind fra starten. Det danske forår kan vende utrolig hurtigt, og hvis jorden bliver kold, går den kuldefølsomme majs i dvale og ender med at give et dårligt udbytte. Baseret på vores erfaringer i år, kan vi se, at den senere såning sikrer sundere planter, der giver et bedre udbytte, siger Brian Bastrup Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Temperaturen er vigtig

- Ved at så senere opnår man, at jorden er varmet bedre op, og man har formentlig også en vejrudsigt, der er mere stabil. Vi skal huske på, at majs jo aldrig var beregnet til at blive dyrket i dansk vejr, simpelthen fordi den kræver varme. Derfor er det også vigtigt, at man får styr på startgødning ved etablering, siger han.

Brian Bastrup Søndergaard understreger dog, at den vigtigste læring fra i år er, at såbedet, jordtemperaturen og udsigten til en periode med godt vejr er vigtigere end den eksakte dato. Dog skal den allerhelst i jorden i første uge af maj.

- Senest skal den være etableret omkring 10. maj. Bliver majsen etableret senere end det, koster det på udbyttet, siger han.

rich-media-2
Brian Bastrup Søndergaard, planteavlskonsulent og grovfoderrådgiver hos Velas. Foto: Velas.

Få konsulenternes viden i forsøgsparcellerne

Velas har en række forsøgsmarker med majs nær Viborg, hvor Brian Bastrup Søndergaard har stået i spidsen for forsøgene. Her blev majsen sået primo maj, og det har gavnet meget, lyder det.

- Vi så, at rigtig mange mælkeproducenter i området fik sået majsen i slutningen af april, kort før den kolde periode. Vi ventede til starten af maj i stedet, og vi må konstatere, at vores parceller står langt bedre end de marker, der er sået i sidste halvdel af april. De har bl.a. klaret sig godt imod svampeangreb i jorden, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forsøgsmarkerne er der sået en række forsøgsparceller med forskellige majssorter samt typer og niveauer af startgødning. Derudover er der så behandlet på kryds og tværs med forskellige midler og behandlingsformer. Resultaterne vises frem til Velas' Majstræf, der finder sted den torsdag den 17. september i Viborg.

- Startgødningen er begrænset af fosforloftet, og det er jo en balance i forhold til det dyrkningsmæssige aspekt, hvor vi gerne vil have så meget fosfor i jorden som muligt. Vi har med vores forsøg fundet frem til nogle niveauer og metodikker, man kan gøre brug af for at opnå nær det optimale udbytte. Det glæder vi os til at vise frem på dagen, siger han.

Til Majstræffet vil en række af Velas' planteavlskonsulenter fremvise resultaterne i forsøgsparcellerne og give input til blandt andet valg af majssorter og netop etableringen.