I det totale marked for marksprøjter er sprøjter med luftassistance stadig en niche. Kunderne er først og fremmest planteavlere og maskinstationer, der enten har en speciel afgrødesammensætning eller ønsker at forøge marksprøjtens kapacitet ved at reducere væskemængden og forlænge arbejdsdagen. Såvel indenlandske som udenlandske forsøg har gentagende gange vist, at Hardi Twin har klare fordele frem for sprøjter uden luftassistance. Fordelene ligger først og fremmest i en bedre nedtrængning i afgrøden og i mindre afdrift til det omgivne miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sprøjten er da også særlig anerkendt hos kartoffelavlere, hvor specielt de gentagende sprøjtninger mod kartoffelskimmel kræver en særlig teknik for at fordele bekæmpelsesmidlet i den tætte afgrøde. Kartoffelskimmel er desuden en meget tabsgivende sygdom, som skal bekæmpes hurtigst mulig, efter at behovet er konstateret. Avlerne kan derfor ikke vente på ideelt sprøjtevejer, men må ofte køre under ugunstige forhold.

Men også mere traditionelle planteavlere udnytter luftassistancens evne til at få afsat det aktive stof, hvor det gør størst gavn. Da luftstrømmen trækker sprøjtevæsken med ned i afgrøden, kan der på en Hari Twin køres med forholdsvis små dyser uden risiko for afdrift. Dermed nedsættes vandforbruget og kapaciteten på sprøjten øges. Føreren kan fra førerkabinen vinkle lufttilsætningen i forhold til fremkørselsretningen. Derved kan der til en vis grænse kompenseres for vind fra forskellige retninger. Derved kan afdriften reduceres, og sprøjtningen kan gennemføres på trods af, at vejrforholdene ikke er optimale.

Elektrisk vinkling af luftstrømmen

Den brugte Hardi Commander Plus Twin Force er set hos Rimmerhus Maskinforretning. Sprøjten er en årgang 2003, der har en tankvolumen på 2.800 liter og en 24 meter bred bom.

På de første og mindre udgaver af de luftassisterede sprøjter fra Hardi var der kun en blæser, og luften blev fordelt via en spalte på undersiden af posen. I 1992 blev spalte erstattet af en række huller, og vinkling af luftstrømmen blev ændret fra hydraulisk til elektrisk betjent.

I 1998 blev Twin Force systemet med to blæsere introduceret, og i dag kan Hardi levere luftassisterede sprøjter med arbejdsbredder på op til 36 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyt træk

Hardi Commander fik tilnavnet Plus omkring årtusindskiftet. Med navnet fulgte der blandt andet et skab til opbevaring af sikkerhedsudstyr, et nyt træk samt en mere smart betjening af ventilerne.

De ældre modeller havde et V-træk, mens Plus modellen anvender et lige træk på modeller både med og uden udstyr til sporfølgning. Eneste forskel er, at de to hydraulikcylindre, der styrer sprøjter med sporføleudstyr, er erstattet af to spindler, når sprøjten har fast træk. Brugte sprøjter uden sporfølgeudstyr kan derfor senere opdateres med udstyret.

Ventilere på Plus-modellerne er af typen Smart Valve. Det betyder at Plus serien kun har to hovedhaner. Ud over at gøre det lettere at indstille sprøjten giver det også større sikkerhed for, at hanerne indstilles korrekt.

Som et led i introduktionen af New Commander i foråret 2005, skiftede Commander Plus i 2004 navn til Classic, og blev i 2007 udfaset og erstattet af den nye Hardi Ranger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Luftassistancen på Hardi Commander Plus Twin Force øger ikke blot sprøjtens kapacitet. Systemet minimerer også risikoen for afdrift til det omgivne miljø og optimerer sprøjtevæskens afsætning i vanskelige afgrøder.

Lufthastigheden under en Hardi Twin bom kan reguleres fra nul til 35 meter pr. sekund. For at opnå den maksimale lufthastighed skal de to blæsere på den 24 meter brede sprøjtebom præstere en kapacitet på 48.000 kubikmeter luft i timen. Når blot poserne er hele, er det ikke noget problem, men hvis der opstår et hul i en eller begge poser, er der ikke længere styr på lufthastigheden.

- Det er derfor vigtigt, at poserne er tætte, og at også pladerne med huller i bunden af poserne er hele og uden skader. For at undgå skader på poserne er det vigtigt, at de gummistropper, som holder poserne, er strammet ordentligt op og holder poserne på plads, når blæserne ikke kører. Kommer poserne i klemme i bommens foldemekanisme, er der stor risiko for, at der opstår utætheder i poserne.

- En anden årsag til utætheder er, hvis bommens afvigerled rammer grene eller andre ting, der kan flænse poserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mindre skader kan let repareres af enten landmanden eller et serviceværksted. Men det er vigtigt, at reparationen udføres straks, efter at skaden er sket, da der ellers er risiko for, at skaden udvikler sig og bliver vanskellig at reparere, siger Lars Nørremark, Rimmerhus Maskinforretning.

Hvis sprøjtens afvigerled køres i jorden, er der tillige risiko for, at bundpladen, der styrer luftstrømmen, beskadiges, eller at endepladen rives af. Herved mistes der ikke blot luftkapacitet, men i området med den ødelagte plade er der risiko for, at sprøjtevæsken ikke trækkes med ned i afgrøden men blot hvirvles rundt i luften.

På den brugte sprøjte reguleres luftstrømmen af små Linak el-motorer. Ifølge montøren er det en god ide at prøve, om samtlige motorer på den brugte sprøjte kan køre.

Afprøv sprøjten

Når Lars Nørremark servicerer en Hardi-sprøjte, er den altid koblet på en traktor, og der er vand i tanken.

- Kun når der er strøm på armaturet, og pumpen kører, kan hele sprøjten afprøves. Afprøv først om samtlige el-ventiler virker. Er der en, der hænger, kan man prøve at dreje med den manuelle betjening, og hvis det virker, skal der sandsynligvis en ny el-motor til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Før pumpen startes, kontrolleres manometeret. Hvis ikke nålen står på nul, er manometeret dødt og skal erstattes af et nyt. Når pumpen kører, skal viseren i manometret stå fuldstændig stille. Hvis den ikke gør det, er der enten problemer med en eller flere ventiler i pumpen, eller også er rørsystemet på pumpens sugeside utæt.

- Det første sted, jeg vil kontrollere for utætheder, er låget over sugefiltret. Når filtret har været ude for at blive rengjort, er der risiko for, at o-ringen i låget bliver beskadiget.

- Er sugesiden tæt, og står nålen i manometret stadig og danser, ligger problemet med stor sandsynlighed i pumpen, siger Lars Nørremark

Drænhullet sladrer

Den brugte sprøjte er udstyret med en traditionel Hardi-støbejernspumpe med seks kamre. Normalt er der ikke sprøjtevæske inde ved pumpens vitale del. Men hvis en af membranerne bliver utæt, begynder der at sive væske ud af et drænhul nederst på pumpen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der er spor efter væske omkring hullet, skyldes problemet sikkert en revnet membran, ellers skal problemet nok findes ved ventilerne. Det er meget let at afmontere topstykkerne over ventilerne, og som regel skyldes problemerne ikke skader på ventilerne, men et fremmedlege i en ventil, som holder ventilen åben hele tiden, siger den midtjyske montør.

Han råder også til, at kikke bomme nærmere efter for skader, og efter hans opfattelse giver bommens tilstand et godt billede af, hvordan sprøjten har været behandlet.

Tekniske specifikationer Hardi Commander Plus Twin Force

Tankstørrelse l                                            2.800

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rentvandstank l                                            260    

Arbejdsbredde m                                         24

Pumpe                                                        463

Bom                                                           HAZ-HAY

Computer                                                   HC 2500

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vægt kg                                                     4.064

Akseltryk med fyld tank kg                      5.804

Længde m                                                  6,8

Højde m                                                     3,86

Pris kr.                                                       280.000

Husk lige?.

For lovligt at kunne anvendes efter 8. april 2010, skal marksprøjter blandt andet være monteret med præparatfyldeudstyr og skyllevandstank. Sprøjten skal desuden være forsynet med en eller flere spuledyser i sprøjtetanken. Skyllevandstanken skal have tilstrækkelig kapacitet til at kunne gennemskylle sprøjtens indvendige dele og fortynde restsprøjtevæsken mindst 50 gange. Køretøjet skal desuden have en separat tank med rent vand til håndvask.

Hvis ikke brugeren råder over en godkendt plads med opsamling af vaskevandet, skal sprøjten være monteret med vaskeudstyr til udvendig vask af marksprøjte og traktor. Den udvendige vask skal foretages på det areal, hvor sprøjten er blevet anvendt.

71402-4

Lindus 7000/24

Sprøjten er med en glasfibertank der rummer 7.000 liter, og som en specialitet har den bogie hjulmontering. Der er hydraulisk træk af pumpen, og sprøjten er udstyret, så den overholder de nye krav. Sprøjten er til salg hos Lindus landbrugsmaskiner A/S.

Tankstørrelse l                      7.000

Arbejdsbredde m                      24

Dækstørrelse                        14.9x28

Hydraulisk træk af pumpe

Slangerulle til udvendig vask

Pris kr.                                 299.000

71402-5

MGM 4000/24

Sprøjten har kun sprøjte ganske få hektar og er udstyret med en 4.000 liter tank. Computeren er fra Müller, og dyserne er fra TeeJet. Sprøjte har hydrauliske bremser og to pumper med en samlet kapacitet på 500 liter pr. minut. Sprøjten er til salg hos Mørkledet Maskiner i Dronninglund.

Tankstørrelse l                      4.000

Rentvandstank l                      400

Arbejdsbredde m                      24

Dækstørrelse                        12.4x46

Årgang                                 2009

Pris kr                                  260.713