Mælkeproducenternes regnskaber for 2009 bør glemmes, siger Søren Clausen, der er driftsøkonomikonsulent i LRØ. Forinden vil han dog på LRØs årsmøde i morgen på Bygholm Landbrugsskole gennemgå udviklingen hos 55 mælkeproducenter, hvis driftsresultater ligget til grund for de regnskabsanalyser, som LandboNord, LandboSyd og LRØ fremlæger for 2009.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv med fortsat stigende ydelse pr. ko og mængdemæssig kanon avl, falder resultatet for mælkeproducenterne til et minus på 1.600.000 kroner i 2009, viser tal fra de tre store landboforeninger.

Den lave mælkepris på gennemsnitlig 2,12 kroner pr. kg giver ikke mulighed for rentabel produktion. Dækningsbidraget pr. kg mælk blev på 0,50 kroner pr. kg EKM mod 1,60/ kg EKM i 2008.

- Dækningsbidraget blev mere end halveret med et fald på 1.800.000 kroner Mælkeindtægterne faldt alene med 1.150.000, selv om der var leveret mere mælk end i 2008. De faldende værdier på besætning og beholdninger påvirker alene tallene med 650.000 kroner, konkluderede Søren Clausen.

Kun otte havde positivt resultat af primær drift

- Mælkeproducenterne har i 2009 ændret sammensætningen af foder, således at to foderenheder indkøbt foder erstattes af mere - og for de fleste også - bedre kvalitet grovfoder. Det har givet en indtægt svarende til 550 kroner pr. ko. Ændringen er sket ved mere grovfoder til kvierne og ændret foderration til køerne. Samlet en besparelse på 100.000 pr. bedrift, siger LØR-konsulenten.

- Kapacitetsomkostningerne steg samlet med tre procent, og der holdes igen. Det er især lønudgiften som steg seks procent, der falder i øjnene, pointerer Søren Clausen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultat af primær drift blev et minus på 612.000 kroner, og det er kun otte ud af de 55 ejendomme, der præsterer et positivt resultat af primær drift.

Investeringerne mere end halveet

Investeringerne er på 1,5 millioner kroner i gennemsnit. Til sammenligning var investeringerne i 2008 på 3,5 millioner kroner Samlet investeringer på 82 mio. kroner mod 195 mio. kroner i 2008. Faldet er med til at sætte meget i stå i det omkring liggende samfund, slog Søren Clausen fast.

- Et resultat på minus 1,6 millioner kroner må give stof til eftertanke!! Rammevilkårene for at klare sig i konkurrence med verdensmarkedet skal forbedres markant, sagde LRØ-konsulenten.

- Helt glemme regnskabet skal mælkeproducenterne dog ikke. At mælkeprisen trak tæppet væk under slutresultatet ændrer ikke på, at blandt andet de flotte resultater på fodringsområdet selvfølgelig skal med fremad.

- Heldigvis ser prognosen for 2010 væsentlig bedre ud. Den nuværende mælkepris på 2,22 kroner pr. kg EKM, kombineret med billigere foder og markant faldende rente giver et overskud på 80.000 kroner i 2010 før ejeraflønning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultatet er på ingen måde tilfredsstillende, og med forventning om et stigende renteniveau længere ude i fremtiden skal der bedre mælkepriser til for at få en rentabel produktion.