Ophavsmanden til det trådløse system er forskningsleder Ole Green, og han har sammen med Østjysk Innovation og Business Innovation skudt kapital i et projekt, der skal sætte sensoren i produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ole Green, der er forskningsleder ved Det Jordbrugstekniske Fakultet ved Aarhus Universitet, vandt ikke kun Agro Business Parks innovationskonkurrence i november 2009 med sin opfindelse, men også interessen hos forskerparkens investeringsselskab, Agro Business Innovation.

- Jeg forventer at systemet vil være klar til produktion i løbet af 2010, og vi regner med at præsentere det færdige system på Agromek i efteråret, fortæller Ole Green, hvis selskab har fået navnet WEBStech ApS.

Fortæller om temperatur

Hidtil har det med kendt teknik været en svær opgave at få brugbare informationer om ensilagestakkens tilstand uden at forvolde skade på overdækningen af ensilagen og dermed give adgang for ilt til stakken.

Sensoren, der er placeret i en rød kugle, kan inde fra stakken fortælle om temperatur, iltindhold og emissioner. Informationerne sendes trådløst til en modtager uden for stakken, og derved undgår man at prikke hul på stakkens overdækning.

- Dyrefoder for en værdi af cirka 350 millioner kroner går hvert år tabt på grund af fejl i ensilerings- og tørringsprocesser. Ved at bruge sensoren kan dette tab reduceres betragteligt, siger Ole Green,

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han oplyser, at systemet bliver meget betjeningsvenligt og kræver begrænsede færdigheder ved anvendelse af sensor systemerne.

- Positionering af sensorerne sker automatisk, derved kan eksempelvis den person, som skal placere sensorerne blot fordele sensorerne, hvorefter de selv finder ud af, hvor de er, siger Ole Green.

Interessant for alle

Sensorsystemet vil kunne anvendes i korn- og frøtørrerier, ensilagelager og lignende.

- Antallet af sensorer varierer efter anlæggets størrelse, og derved er systemet interessant for alle bedriftsstørrelser, forklarer Ole Green.

Han tør endnu ikke komme med et bud på, hvad systemet kommer til at koste, idet systemet mangler finpudsning, inden det bliver sat i produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Også eksport vil være en mulighed, idet problemet med ensilagestakkens tilstand gælder for alle landmænd, uanset nationalitet, siger Ole Green.