Kvoter og reducerede normer betyder, at mængden af gødning, der må spredes på markerne, bliver mindre og mindre. Hver eneste gram gødning skal derfor udnyttes optimalt, og derfor er det ekstremt vigtigt, at spredeudstyret er i orden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor køber et stigende antal landmænd egen gødningsspreder, og i den forbindelse er det vigtigt at holde sig for øje, at der investeres i spredeudstyr, som er gearet til nutidens krav. Det indebærer blandt andet et velfungerende kantspredningsudstyr.

Om sprederen skal være liftophængt eller bugseret, afhænger af behov og temperament.

Den brugte liftophængte Kuhn Rauch Axis 30.1 W er set hos Bredsgaard A/S i Kjellerup. Sprederen er fra 2007 og rummer 3.000 liter.

Rauch har serieproduceret gødningsspredere siden 1962 og har arbejdet sammen med franske Kuhn siden 1967.

Siden 2006 er gødningssprederne fra Rauch blevet importeret af MI, som også er Kuhn-importør, og derfor findes der et Kuhn logo på de fleste nyere Rauch spredere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både med og uden vægt

Axis blev introduceret i 2005 og findes i to versioner, hvor modellerne med typebetegnelsen W har vejeceller. Til 30.1 W kan der leveres seks forskellige overbygninger, der trinvist øger sprederens rumfang fra 1.200 til 3.000 liter. Axis 30.1 har en lillebror med modelbetegnelsen 20.1, der ikke kan leveres med vejeceller. Sidste år introducerede Rauch den større 50.1 W, der kun kan leveres med vejeceller, og som rummer op til 5.000 liter.

Ud over at øge præcisionen, gør vejesystemet det også lettere at indstille sprederen. Der skal således ikke foretages en udløbsprøve, og indstillingen af doseringen sker på computeren i traktoren.

Det eneste, der skal stilles ude på sprederen, er gødningens nedfaldspunkt på tallerknerne og lamellerne i kantspredningsudstyret. Grunden til, at der skal justeres på de to parametre er, at der er forskel på de forskellige gødningstypers fysik. Det kan være kornstørrelse, kornformen og kornstyrken. 

På MI?s internetside kan brugere af Rauch gødningsspredere finde indstillingsværdierne for stort set samtlige gødningstyper på markedet. Her findes der også tabeller til efterafgrøder og sneglegift, som sprederen kan håndtere i meget små doseringer. 

Når en gødningstype først er indtastet i computeren, Quantron-E, kan den gemmes og genfindes næste gang, den skal anvendes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kantspredningsudstyret, Telimat T25, består af en række lameller, der minimerer spredebredden på den højre tallerken. Systemet aktiveres fra kabinen og kan indstilles i to niveauer. Det ene er til spredning ind til en anden afgrøde, og det andet er spredning ud til vandløb, hvor der absolut ikke må spredes gødning uden for markskellet.  

Mulighed for differentieret spredning

Ud over at styre doseringen kan der fra Quantron-E foretages en række andre indstillinger af sprederen. Eksempelvis kan de to dosseringsspjæld betjenes enkeltvis, og fra computeren har føreren også mulighed for gradvist at regulere dosseringen - enten separat eller på begge spredetallerkner samtidig.

Bortset fra en ny afskærmning, der er introduceret her til sæson 2010, er den brugte Axis fuldstændig identisk med de nye spredere, der leveres i dag.

73403-forside

Kuhn Rauch Axis er en gedigen spreder, hvor udsatte dele er udført i rustfrit stål, og hvor der sådan set kun er spredevingerne der slides, siger midtjysk salgskonsulent

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens gødningsbeholderen og chassiset er udført i epoxybehandlede stålprofiler, er såvel reguleringsmekanismer som spredetallerkner, spredevinger og kantspredningsudstyret udført i rustfrit stål. Der anvendes rustfrie materialer alle de steder, hvor gødninger laver slidskader på sprederen. Det sikrer stor funktionalitet af doseringsudstyret og minimerer risikoen for, at der i dagligdagen opstår rustangreb på sprederen.

- Uanset om der købes ny eller brugt spreder, er det vigtigt at købe sprederen, så den er fremtidssikret. Sprederen skal derfor som minimum kunne sprede gængse gødningstyper på 24 meter. Axis kan leveres med fire forskellige spredetallerkner, hvor den første type går fra 12 til 18 meter, mens S4 tallerknerne, der er monteret på den brugte spreder, arbejder i intervallet 18 til 28 meter. De største tallerkner til Rauch 30.1 W har en maksimal spredebredde på 42 meter, og her adskiller sprederen sig fra den minder 20.1, som har en maksimal spredebredde på 28 meter, siger salgskonsulent Erik Bastrup, Bredsgaard A/S i Kjellerup.

Vingerne skal være intakte

Når den midtjyske salgskonsulent vurderer en brugt gødningsspreder, kikker han først efter sprederens generelle tilstand. Er den uden buler, og ser det ud til, at den er blevet vasket regelmæssig og sprøjtet ind i olie? Derefter kontrolleres sliddet på spredevingerne.

- Spredevingerne er en sliddel, der af og til skal udskiftes. Sliddet opstår som regel øverst i vingerne og viser sig først ved, at overfladen bliver ujævn. Derefter opstår der slidstriber, og det er altid en subjektiv vurdering, hvornår vingerne er tjenlige til udskiftning.

- Men efter min mening bør man aldrig gå på kompromis med vedligeholdelsen af gødningssprederen. Med den minimale mængde gødning, der må anvendes, er det vigtigt, at det fordels fuldstændig ensartet på markerne, og set i lyset af, hvad gødningen koster, er udgifterne til nye spredevinger minimale, siger Erik Bastrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kraftudtag og gear skal være i orden

Axis-sprederen er monteret meget tæt på traktoren, og for at lette tilkoblingen af kraftudtaget, er sprederen monteret med en teleskopaksel, der kan trækkes ekstra langt ud, så akslen kan monteres, før traktoren bakkes helt hen til sprederen.

- Kraftoverføringsakslen og akslens beskyttelsesskærm skal selvfølgelig være i orden. På en brugt spreder bør man ligeledes kontrollere, om gearene er slidte.

- Det gøres lettest ved at tag fat i begge tallerkner, og mærke efter om der er slup i gearene. Der vil altid være en eller anden form for tandspillerum, og vi har endnu aldrig oplevet problemer med gearene på Axis, der kører i et lukket oliebad, hvor olien først skal udskiftes efter ti år, siger værkfører Søren Brendstrup.

Computeren opdateres

På trods af, at den brugte spreder er fra 2007, er sprederens computer opdateret til version 3.3, som er den nyeste version.

- Rauch er rigtig gode til at holde de brugte spredere opdaterede, og da opdateringen udelukkende sker i computeren, tager det kun et øjeblik for montøren at opdatere sprederen. Kunderne har derfor altid den nyeste version og drager på den måde fordel af den udvikling, der har været. Også efter at de har købt sprederen, tilføjer værkføreren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tekniske specifikationer Kuhn Rauch Axis 30.1 W

Antal spredetallerkner                                2

Spredebredde m                                                          12 ? 42

Rumindhold l                                 1.200

Rumindhold med overbygning l                             3.000

Artiklen fortsætter efter annoncen

Max. nyttelast kg                                                          3.000

Vejeudstyr                                                                  ja

Beholderbredde cm                                                     240

Beholderlængde cm                                                     130

Vægt kg                                                                      375

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vægt overbygning kg                                  75   

Årgang                                                                        2007

Pris kr.                                                                        76.000

73404

Accord TL 3300

Sprederen er med vejeceller og Fokus terminal. Den har et rumindhold på 3.300 liter og er udstyret med presenning. Maskinen har ikke været anvendt i 2009. Sprederen er til salg hos Slagelse Maskinforretning.

Antal spredetallerkner                                2

Spredebredde m                                                          12 ? 42

Rumindhold l                                 3.300

Vejeudstyr                                                                  ja

Årgang                                                                        2007  

Pris kr.                                                                        75.000

73403-5

Bredal A2X

Sprederen er med Auto weight-control og er desuden udstyret med overbygning og presenning. Den har fået nye vinger og er til salg hos Karl Mertz A/S i Sakskøbing.

Antal spredetallerkner                                2

Spredebredde m                                                          12 - 36

Rumindhold l                                 3.000

Beholderbredde cm                                                     240

Vejeudstyr                                                                  ja

Vægt kg                                                                      755

Årgang                                                                        2002 

Pris kr.                                                                        74.000