Danish Agros kyllingefoder bliver mere klimavenligt ved at erstatte sojaskrå med danske ærter.

Danish Agro vil erstatte sojaskrå med danske ærter i kyllingefoder og dermed gøre foderet mere klimavenligt.

Det skal årligt spare miljøet for cirka 4500 tons CO2. Det svarer til den samme mængde CO2, som 2000 personbiler gennemsnitligt udleder på et år.

Det skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

- I Danish Agro arbejder vi aktivt med en række forskellige tiltag, hvis formål er at mindske miljøpåvirkningen fra den protein, som bruges i vores foderproduktion. Produktionen med ærter som råvare i slagtekyllingefoderet blev startet op som et forsøg, men det har vist så gode resultater, at det nu bliver permanent, fortæller Markedsdirektør, fjerkræ, i Danish Agro, Henrik Schjang Larsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De danskproducerede ærter har et lavere CO2-aftryk end det sojaskrå, der ellers anvendes som proteinkilde, og dette har stor betydning, da Danish Agro årligt producerer mange tusind tons kyllingefoder.

- Protein er et nødvendigt næringsstof i foderet, da det sikrer kødproduktionen hos dyrene. Men når vi kan erstatte en del af sojaskråen med danskproducerede ærter, giver det et lavere CO2-aftryk, idet vi hermed sparer mellem 2000 og 3000 tons soja i blandingerne om året, fortæller Henrik Schjang Larsen.

Dette betyder, at den årlige miljømæssige besparelse vil være på cirka 4500 tons CO2. Og udover den miljømæssige gevinst er der også fordele at hente for både dyrene og landmanden, når der tilføjes ærter til foderet:

- Kyllingerne får en bedre mavesundhed, når der anvendes ærter som proteinkilde i foderet. Det har en betydning for strøelsen i stalden, ligesom kyllingerne trives bedre. Ærterne giver desuden en bedre pillekvalitet, så der undgås smuld i foderet. I sidste ende gavner dette landmandens økonomi, forklarer Henrik Schjang Larsen.

Det er muligt, at Danish Agro i fremtiden kan erstatte endnu mere sojaskrå med lokalt produceret protein som eksempelvis ærter i slagtekyllingefoderet. Fremtidsudsigterne for yderligere udvikling på området er nemlig gode:

- Som afgrøde er ærter fordelagtig at dyrke i Danmark. Ærter er nemlig god som forfrugt til hvede, idet forfrugtsværdien er 10-15 procent i merudbytte i forhold til en hvedemark. Ærter har desuden en positiv indvirkning på jorden, når den sås efter en kornafgrøde, så for de danske landmænd er der et godt potentiale for at dyrke ærter på markerne, forklarer Christian Hjerpsted, Markedsdirektør i Danish Agro, slutteligt.