Torsdag eftermiddag viste den seneste svinenotering igen et fald i priserne på danske svin, denne uge med tyve øre til til 9.60 kroner pr. kilo, og det sker ifølge Peter Kiær, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, blandt andet efter de danske myndigheders sammenligning imellem Wuhan og Danmark, og at man overfor WHO og i andre internationale sammenhænge har udstillet Danmark som et centrum for smitte. En sammenligning, der ifølge WHO og en række danske eksperter har vist sig at være stærkt overdrevet.

Men uanset om de påståede forhold er rigtige eller ej, så har den negative omtale allerede haft meget stor betydning for verdensmarkedets syn på danske fødevarer. Ét af de håndfaste beviser på det, er, at Kina har takket nej til kød fra de danske slagterier, men flere sanktioner kan være på vej til den danske fødevareklynge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For proaktivt at forsøge at afbøde de økonomiske skader af den negative omtale af regeringens magtdemonstration i forbindelse med mink-krisen har Bæredygtigt Landbrugs næstformand Peter Kiær i et brev, stilet til politiske talsmænd og partiledere i den blå blok og hos Radikale Venstre, opfordret til at tale den danske fødevaresikkerhed op, så danske varer igen kan komme i et positivt lys på verdensmarkedet. Et brev Maskinbladet har fået adgang til, og som du kan se hovedparten af indholdet af i faktaboksen tilknyttet denne artikel.

Hejs det grønne flag

Peter Kiær bekræfter over for Maskinbladet, at Bæredygtigt Landbrug torsdag har afsendt et brev, som blandt andet i to punkter skitserer, hvordan politikerne kan være med til at forbedre eksport-situationen, og brevet sluttes af med en opfordring til at overveje hvilken arena, der vælges til en politisk magtkamp.

- Der er gået panik i verdensmarkedet efter der var en udmelding fra Mette Frederiksen (S) i onsdags om at alle mink skulle aflives på grund af mutationer, der gjorde at man frygtede en vaccine ikke ville virke. Siden da er der kommet nye oplysninger til, og internationale såvel som danske forskere fortæller, at der faktisk ikke er noget at være bange for, og at de mutationer der er nævnt, faktisk ikke udgør nogen større risiko end øvrige mutationer, som også er fundet i andre lande, fortæller Peter Kiær til Maskinbladet.

Peter Kiær lægger også vægt på, at der synes at være vacciner på vej inden for de kommende måneder, blandt andet har medicinal-giganten Pfizer meldt ud, at de er klar til at teste en vaccine på mennesker allerede nu, og de positive tendenser, der også vil påvirke os alle i Danmark, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug, at de danske politikere skal udbrede i stedet for at skabe panik, som tilfældet er nu.

- Med alt det nye, der er blevet fortalt, hvorfor i alverden melder de så ikke ud fra regeringen, at den røde lampe ikke blinker mere, når der absolut ikke er noget at være bange for i forhold til danske fødevarer og den danske folkesundhed. Det er det som i den grad undrer os, siger Peter Kiær og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan allerede nu se hvor ekstremt vigtigt det er at komme ud med det grønne flag igen, for allerede nu er noteringen faldet. Så den panik i markedet har gjort, at kineserne er bange, de har lukket for al import af dansk svinekød og noteringen er i frit fald, siger Peter Kiær og opfordrer til at fortælle resten af verden, at vi har styr på fødevarerne i Danmark.

- Det er ekstremt vigtigt, at man hejser det grønne flag og fortæller at der er styr på det. Vi har også af WHO fået stor ros for at være så åbne omkring vores data, som vi har været - gid regeringen ville være det samme, slutter Peter Kiær.