Fendt tilbyder nu sektionskontrol som et modul i Vario terminalen, men er man ikke ejer af en nyere Fendt, er der hjælp at hente hos danske Bogballe, som tilbyder en unik, men simpel form for sektionskontrol.

PowerGearPreview omtaler normalt en enkelt ny maskine. Men da vi fik chancen for at afprøve to forskellige former for sektionskontrol på den samme traktor og gødningsspreder, slog vi til. Traktoren er en Fendt 516 Vario, og gødningssprederen er en Bogballe M2W Plus.

Grunden til at vi sætter fokus på sektionskontrol er, at arbejdsbredden på sprøjter og gødningsspredere bliver større og større, og at der stilles skærpede krav til udnyttelsen af gødning og pesticider. Begge dele kræver god management ved foragre og i kiler.

Via et Isobus kabel kommunikerer den danske spreder med den tyske traktor, og sprederen kan derfor betjenes fra Vario terminalen. Det er der ikke noget nyt i. Det nye er, at Bogballe har udviklet et system, så gødningsmængden tilpasses eksempelvis kiler i marken, og at Fendt tilbyder sektionskontrol i Vario terminalen. Sektionskontrollen kan anvendes til alle tænkelige redskaber og er opbygget i delbredder, som vi kender fra sprøjten. Betingelsen for at få systemet til at virke er, at traktoren er udstyret med Autoguide.

Når første omgang om marken er taget, lukker og åbner systemet automatisk for gødningen, når der vendes på forageren. I kiler sørger sektionskontrollen for, at gødningsmængden reduceres, og ved arbejdsbredder på 28 meter og derover regulerer Bogballe gødningsmængden og nedfaldspunktet på de to spredeskiver individuelt.

Hjælp til opsætning

I opsætningen af sektionskontrollen fra Fendt er der mulighed for at tilpasse systemet til de enkelte redskaber. Gødningssprederen spreder langt bagud, og derfor skal der først lukkes af for gødningen adskillige meter, efter at traktoren er kørt ind på forageren. Forsinkelsen skal indtastes i terminalen, men en smart hjælpefunktion gør det relativt enkelt at fortage indtastningerne, der efterfølgende gemmes under den pågældende maskine. Visuelt kan det være vanskeligt at konstatere, om sprederen åbner og lukker på det rigtige tidspunkt, og derfor vil et sæt prøvebakker være en god hjælp ved opsætningen.

Fordelen ved, at det er traktoren, som styrer sektionskontrollen, er, at systemet kan anvendes til en lang række redskaber.

Kendt teknologi

Til brugere, som ikke har en moderne traktor, men som gerne vil sprede gødningen præcist, tilbyder Bogballe en unik sektionskontrol, der er opbygget med en standard tablet som kontrolpanel.

Free kalder Bogballe konceptet, hvor landmanden ikke er bundet af teknologien fra traktor- og GPS-producenter. Ud over en Android tablet består systemet af en GPS-antenne og et kommunikationsmodul. Derudover kræves det, at sprederen er forberedt til sektionskontrol, og at den er monteret med en Calibrator Zurf terminal.

Tablet som terminal

Når systemet er koblet op, er sprederens opsætning tilgængelig på tabletten, og lige som på andre GPS-systemer kan man følge med i hvor på marken, at der allerede er spredt gødning.

Systemet fungerer upåklageligt, og da sprederne fra Bogballe arbejder med op til firedobbelt overlapning, kan der sagtens køres med et gratis og lidt mindre præcist GPS-signal.

Fordelen ved systemet fra Bogballe er, at systemet kender de tusindvis af tests, som Bogballe har foretaget på forskellige gødningstyper. De ligger allerede i Callibrator Zurf, og ud over arbejdsbredden kræver systemet ingen indtastninger for at være klar til brug. Da systemet kører over en app, som opdateres via Google Play, har brugeren altid de nyeste tests over gængse gødningstyper til rådighed.

I Fendt-systemet kan oplysninger om den anvendte gødningsmængde gemmes per mark. Systemet fra Bogballe har også en hukommelse og har tillige den facilitet, at der fra tabletten kan sendes en mail til kunden, som dokumenterer den udførte opgave i det øjeblik, at traktoren forlader marken.