Mosegaarden Maskinstation i Midtjylland har netop købt den første 16 rækkede Horsch Maestro såmaskine.

Mosegaarden Maskinstation ved Ejstrupholm i Midtjylland har netop købt den første 16 rækkede Horsch Maestro SW majssåmaskine.

- Grunden til at vi har valgt en 16 rækket majssåmaskine er at fastlægge faste kørespor på 12 meter i majsmarkerne, fortæller Danny Pedersen, indehaver af Mosegaarden Maskinstation.Såmaskinen afløser en anden 16 rækket majssåmaskine, som maskinstationen fik leveret sidste år. - Den anden majssåmaskine havde en god opbygning til lerjorde, men på den lette sand, som vi arbejder på, er det nødvendigt med en mere stabil majssåmaskine, og denne fandt vi i Horsch Maestro 16.75 SW såmaskinen, fortæller Danny Pedersen.

Den nye maskine fra Horsch er helt ny i produktprogrammet. Horsch præsenterede for et par år siden en 24 rækket majssåmaskine, og den 16 rækket er bygget op efter samme princip.

12 meter faste spor

Faste kørespor eller CTF, Control Traffic Farming, som det også hedder, har Mosegaarden Maskinstation arbejdet med i tre sæsoner i græsmarkerne i 12 meter system.- Nu vil vi indføre det i majsmarkerne på 12 meter, som skal gælde fra etablering af majsen, såning og vedligeholdelsen, fortæller Danny Pedersen, som også fik leveret en 16 rækker Thyregod Swing King 16 rækket majsrenser sidste år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det eneste vi mangler nu, er en 12 meter såbedsharve til opharvning forud for såningen, og dette er ikke lykkes mig at finde endnu, forklarer Danny Pedersen.

Han fortæller desuden, at ensilering af majsen ikke kommer op på 12 meter fastekørespor, og han bakkes op af Arne Gejl, marketing og rådgivning hos Stroco-Agro som er den danske importør af Horsch maskiner i Danmark.

- Når der skal fjernes 40 til 50 ton majs pr. hektar, bliver der frygtelig mange vogne at tage hensyn til, hvis systemet skal være 12 meter ved ensilering også, fortæller Arne Gejl.Forsuret gylle

Han henviser til, at marken 'nulstilles' den efterfølgende sæson, når der evt. nedfældes gylle og derefter pløjes eller dybdeharves forud for såningen af majsen.- Alternativt kan der lægges forsuret gylle ud i samme CTF-system med RTK præcision så de fastekørespor opretholdes, og pløjningen eller harvningen forinden vil 'nulstille' marken til ny sæson.Arne Gejl fremhæver Horsch Maestro såmaskinen som den eneste på markedet, hvor både såskær og gødningsskær sidder i samme parallelogram ophæng.

Det sikrer samme placering af gødningen under majsfrøet uanset terrænet.

Arne Gejl påpeger også, at maskinen har hydraulisk indstillelig skærtryk fra terminal i kabinen. Det kan på de lette jorde sikre at såskærene svæver, samt i den stive lerjord at der bliver højest muligt skærtryk.

Gode erfaringer med CTF

- I år er det den femte sæson vi skal i gang med 12 meter fastekørespor i græsmarkerne til grovfoder, og vi har haft rigtig gode erfaringer systemet, fortæller Danny Pedersen.

Han sammenligner de faste kørespor i græsmarkerne med en effektiv sandpude, hvor en ideel sandpude vil sørge for at fortrænge vandet på overfladen, og på den måde holde overfalden kompakt og fast.

- I græsset bliver det så kompakt, at det fungere rigtig godt med at samle græsset op i køresporene, hvor riven samler skåret, og finsnitteren har monteret frakørselsvognen efter finsnitter, således alle køretøjer holdes i samme kørespor.

Danny Pedersen påpeger, at der nok ikke går mange år inden de 16 rækket majs og 12 meter faste kørespor kan håndteres i majsmarken fra start til slut.