Olietyverier rammer bredt, og der stjæles som aldrig før.

Typisk går det udover landmænd, lastvognschauffører og olieselskaber, hvoraf et af de mest iøjnefaldende tyverier er tyveriet af dieselolie direkte fra en rørledning, der udgik fra Statoils raffinaderi i Kalundborg. Det skriver epn.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes mange fantasifulde måder at stjæle dieselolie på, men der findes kun en måde at købe det på, og det er kontant. Men hvem køber?

- Vi undrer os da over, hvem der køber. Vi har svært ved at forestille os, at det hele ender i udlandet, siger kommunikationschef hos olieselskabet OK, Lene Bonde, til epn.dk.

OK er et af flere olieselskaber, der er hårdt ramt af dieseltyverierne. Alene i år har tyverierne kostet 800.000 kroner. Når der stjæles fra et olieselskab, sker det typisk fra de tanke, som selskabets egne tankvogne bruger, når de afleverer olie til tankstationerne.

Afsætning sat i system

Meget tyder på, at afsætningen af den stjålne diesel er sat i system.

En metode er at gemme en stor olietank i en mindre bil. Bilen kører så mellem rastepladserne på de europæiske motorveje og sælger dieselolien. Men politiet har ikke et overblik over, i hvor stort omfang det foregår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Syd- og Sønderjylland, der er et af landets transportcentre, registrerer man dieseltyverierne nøje.

Siden 2007 er antallet steget med næsten 50 procent. Sidste år blev der registreret 628 dieseltyverier. I år har politiet i området registreret 507 tyverier.