Claas har produceret rundballepressere siden 1976. I 2000 kom den første Claas Uniwrap, hvor presseren kombineres med en indpakker, der med to satellitter kan lægge seks lag folie på ballen i løbet af 35 sekunder. Lige som rundballepresseren har Claas også opdateret Uniwrap-konceptet flere gange, og i 2009 kom Claas 455 RC Rollant Uniwrap på markedet. Som de tidligere Uniwrap-modeller er kombinationen opbygget over en rundballepresser med fast ballekammer, hvor ballerne formes og komprimeres af stålvalser. Ballerne har en bredde på 120 centimeter og en diameter på 125-135 centimeter.

Den brugte Claas 455 RC Rollant Uniwrap er set hos Stadil Smede- og Maskinforetning. Presseren er fra 2014 og har presset 31.000 baller. Den er med indbygget snitter og er monteret med ballevender.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at kombinere presser og indpakker, spares der ikke blot en traktor og chauffør, det højner også foderkvaliteten.

Sparer en traktor

Ved at kombinere presser og indpakker, spares der ikke blot en traktor og chauffør, det højner også foderkvaliteten, når ballerne ikke lægges af på jorden, inden de folieres. I et todelt system kan der gå timer fra ballerne presses og til de pakkes ind. I kombi-systemt indpakkes de straks efter at de er presset, og det minimerer mængden af ilt i ballerne, og det optimerer betingelsen for en optimal ensilering af afgrøden.

Presses fra midten

Ballerne i Claas 455 RC Rollant formes og komprimeres af 16 stålvalser.

Systemet har Claas anvendt lige siden introduktionen af de første rundballepressere. Med et fast kammer vil kernen i ballen blive komprimeret mindre end ballens yderste lag. Systemet funger fint ved presning af hø og halm, der gerne må ånde i ballerne, men ved presning af ensilage skal hele ballen helst være godt komprimeret. Derfor opfandt Claas i 1998 et system, som får de tre øverste valser i bagklappen til at svinge ind i det tomme ballekammer, hvor de starter formningen af den nye balle. Maximum Pressure System eller blot MPS kalder Claas systemet, der sørger for, at også kernen i ballerne komprimeres. De tre valser svinger ud på plads, efterhånden som ballekammeret fyldes. På den brugte presser indstilles pressetrykket hydraulisk fra terminalen i førerkabinen, og derfor har MPS-systemet fået tilnavnet Plus.

Binding med snor og net

Den brugte presser kan binde med både snor og net.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyere modeller kan også binde med folie, og specielt i Uniwrap-modellen kan det være interessant. For det første skal der kun håndteres ét restprodukt, når ballerne åbnes, og for det andet kan der spares folie ved indpakningen, når ballerne allerede er pakket i folie. Ud over muligheden for foliebinding har nyere modeller af Claas 455 RC Rollant Uniwrap heavy duty-valser med flagede aksler. Det giver valserne længere levetid, og mulighed for at skifte aksel uden at skulle skifte hele valsen. Claas 455 RC Rollant Uniwrap er stadig i produktion.

Lejer og kæder er de udsatte dele

Ved presning af græs til ensilage er der risiko for, at der trykkes vand og saft ud af græsset og ind til lejer og kæder. Start derfor med at kontrollere presserens indre dele, før der købes brugt kombi-maskine, siger vestjysk maskinhandler.

Claas 455 RC Rollant Uniwrap har automatisk smørring af både kæder og lejer. Det daglige vedligehold begrænser sig derfor til, at kontrollere om der er fedt og olie i smøreanlæggene, samt at smøre de få nipler i kraftoverføringsakslen, og et par andre steder hvor der ikke kan monteres automatisk smøring. Olieanlægget smører syv kæder, og for at gøre det let at fejlfinde på systemet, er der ført slanger i forskelige farver ud til de forskellige kæder.

- Specielt kæderne er en sliddel på rundballepresseren, og i gennemgangen af den brugte presser vil jeg starte med at se på kæder og kædehjul. Kædehjulene må ikke være slidt spidse og kæderne skal ligge godt til i tandhjulene. I klargøringen af presseren er det bedre at skifte en kæde for meget end en for lidt. Holdes kæderne intakte, giver det en markant forlængelse af levetiden på tandhjulene. Vi servicerer flere pressere, hvor der er skiftet kæder tre til fire gange, uden at der er skiftet kædehjul, siget Michael Aarup, sælger og medejer af Stadil Smede- og Maskinforretning A/S.

Ved kontrol af lejer anbefaler han at se efter, om lejerne er intakte og at tætningsskiven er i orden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Balleantallet snyder ikke

Den brugte Claas 455 RC Rollant Uniwrap er med LS-hydraulik og kontrolleres over Isobus, hvor styringen af maskinen er monteret på presseren. Den kan derfor kontrolleres enten fra traktorens terminal eller fra en ekstern monitor.

- Ud over muligheden for at kontrollere presseren fra traktorens terminal, giver systemet med jobcomputeren monteret på presseren sikkerhed for, at presseren har presset det antal baller, som tælleren viser, siger Michael Aarup.

Se på pickup og indføring

Presseren er monteret med en pickup på godt to meter, og herefter fører en spiralformet rotor materialet forbi 25 fjedrebelastede knive. Den teoretiske snitlængde er på 44 millimeter, og ønskes der en grovere snitning, kan der arbejdes med enten halvdelen af knivene eller helt uden knive. Indstillingen foretages fra terminalen i førerkabinen. Den brugte presser er en Rollant Pro, som har hydraulisk sænkbar knivbund.

- Knivbundens bevægelser overvåges af en sensor, og vises direkte på terminalen i førerkabinen. Bliver belastningen for stor, får føreren en advarsel, så hastigheden kan reduceres og tilstopning undgås. Sker der en tilstopning af rotoren, kan føreren fra terminalen sænke knivbunden, og tilstopningen kan fjernes, uden at føreren behøver at forlade førerkabinen, forklarer Michael Aarup.

Han anbefaler at se pickuppen efter for beskadigede fjedre, samt bøjede pickupbånd og for slør i kulissestyret. Er der skader på rotoren, tilbyder Claas et reparationssæt, hvor et eller flere stjerner kan udskiftes.